Äntligen fri – då ringde han hem

Kidnappade svensken i säkerhet i Tyskland

NYHETER

KÖLN

Harald Ickler var den gladaste av de sju i gisslan när de klev ur flygplanet på den militära flygplatsen i Köln i går. Svensken var ett enda stort leende och gjorde V-tecknet till pressuppbådet.

Foto: Jens Hartmann
LANDADE I GÅR Den fritagna svensken Harald Ickler var överlycklig när han landade i Köln i går efter två månader i fångenskap. I går morse ringde han hem till sin sambo och sina två söner tre och sex år gamla.

Harald Ickler, 46, var nyrakad och hade rena kläder när han tillsammans med sex tyskar klev ur flygplanet i går kväll efter två månader i de islamska terroristernas våld.

Han gav första livstecknet från sig tidigt i går morse. Då ringde han ett snabbt samtal hem till sambon och parets två söner, 3 och 6 år, i Miesbach, tre mil söder om München. Han berättade att han var i bra form och att han inte kommit till skada under fritagandet.

Systern Karin Loose i Vetlanda hade i går ännu inte pratat med sin bror men är lättad över att han äntligen är frisläppt.

Regeringen är tyst

- Jag har bett till Gud under den här tiden att Harald ska komma levande ur dramat. Och jag har haft en märklig förvissning att han skulle släppas fri förr eller senare.

Hon räknar med att få kontakt med honom under dagen.

Den tyska regeringen berättar ingenting om det som har skett. Den algeriska militären har hittat de två ställena där Ickler och hans reskamrater samt tre eller fyra andra grupper blev tillfångatagna inne i öknen.

Nio dödades

När de nationella säkerhetsstyrkorna slog till mot det ena terroristlägret i tisdags, utbröt en eldstrid som slutade med att alla de 17 i gisslan fritogs medan nio terrorister dödades.

En talesman för den algeriska regeringen bekräftade i går att det är "Gruppen för Predikan och Kamp" (GSPC) som står bakom bortrövandet av de 32 européerna. GSPC är känt för att ha täta kontakter med al-Qaida och har finansierat sin verksamhet med smuggling av cigaretter och narkotika.

Tar inga fångar

Kvar i terroristernas våld i öknen är tio tyskar, fyra schweizare och en holländare. Tysklands utrikesminister Joschka Fischer försökte i måndags övertala de algeriska myndigheterna att satsa på en förhandlingslösning - inte våld.

Den algeriska militären tar aldrig muslimska rebeller till fånga, vilket bekräftades av tisdagens aktion.

De övriga gisslanstagarna - de antas vara upp mot 40 - svävar i livsfara om regeringsstyrkorna angriper igen. Det är därför risk att terroristerna kommer att ge sig på de 15 européerna.

Innan alla européerna är ute ur Algeriet har de fritagna fått stränga order på att inte berätta någonting om tiden i fångenskap eller hur fritagningen gick till.

Icklers jeep hittades övergiven och plundrad i öknen

Asbjørn Svarstad, Ebba von Essen