Sjuksköterska misstänkt för att ha givit giftspruta

NYHETER

Den svenska sjuksköterskan är misstänkt för att ha gett en spruta som kunde kostat patienten livet.

Det hände i lördags morse på Rigshospitalet i Oslo.

Den 27-åriga svenska sjuksköterskan nekar till giftsprutan men har erkänt att hon stulit narkotiska preparat ur ett medicinskåp.

Foto: HELGE MIKALSEN/VG
Brita Bjerke Valbøll, 40, fick en spruta som troligtvis innehöll ett narkotiskt preparat när hon låg nyopererad på Rikshospitalet.

Tvåbarnsmamman Brita Bjerke Valbøll var inlagd på sjukhuset efter en operation i handleden.

Hon låg på enskilt rum då den 27-åriga svenska sjuksköterskan som hade gått nattskiftet kom in på lördagsmorgonen.

- Hon sa att hon såg dåligt för att hon hade glömt både sina glasögon och kontaktlinser, säger Brita Bjerke Valbøll till norska tidningen VG.

Brita Bjerke Valbøll hade ont under gipset som tryckte. Men hon tyckte att sjuksköterskan uppförde sig så konstigt så hon tappade lusten att ta emot något smärtstillande av henne.

Sköterskan letade ändå i sjukrummet efter något att ge. Så plötsligt gav hon patienten en spruta.

- I nästa sekund var jag i en annan värld. Jag märkte att det var ett narkotiskt preparat jag fått i mig, säger Brita Bjerke Valbøll som är läkarsekreterare.

Våldsamma kräkningar

När Brita Bjerke Valbøll var ensam på rummet började hon kräkas.

- Jag fick våldsamma uppkastningar. Lyckligtvis kunde jag ringa efter hjälp och sköterskan som kom in såg omedelbart att något var fel.

Hon menar att hon kunnat dö eftersom hon fick i sig en överdos.

Den svenska sjuksköterskan var på väg ut från sjukhuset då hon blev gripen av sjukhusvakterna som såg att hon var påverkad. De larmade polisen som grep henne.

Hon var då i så dålig kondition att hon måste föras till akutpsykiatrisk klinik.

Tidigare dömd

Sköterskan är nu anklagad bland annat för att ha åsamkat Brita Bjerke Valbøll läkemedelsskada och brott mot sjukvårdspersonallagen eftersom hon var drogad på jobbet, skriver VG.

Den svenska sjuksköterskan är tidigare dömd två gånger för brott i Sverige. En gång för misshandel, andra gången för receptbedrägeri.

Hon har också nyligen bytt namn. I samband med att hon anställdes på Rigshospitalet gjorde man en rutinmässig kontroll av hennes bakgrund men fann ingenting anmärkningsvärt.

Simone Söderhjelm