En av Saddams närmsta gripen

260 tillfångatagna i gryningsräd

NYHETER

En av Saddam Husseins närmsta män – Abdel Baqi al-Karim Abdullah – greps i en gryningsräd i morse.

Styrkor slog mot en by nära diktatorns hemstad och tillfångatog omkring 260 män:

Bland dem tre generaler och Baathpartiledaren Abdullah.

Strax före gryningen slog de amerikanska styrkorna till mot en by nära Saddam Husseins hemstad Tikrit. I en fem timmar lång räd tillfångatogs omkring 260 personer.

Bland de som tillfångatogs fanns flera pojkar i tonåren. Men källor säger till nyhetsbyrån AP att tre irakiska generaler också greps. En av dem uppges ha förklätt sig till fårherde.

Källorna ser räden som en framgång och säger att en av de gripna finns med på listan, som givits ut som kortlek, över de 55 mest eftersökta ur den irakiska regimen. Den amerikanska militären vill dock inte säga vem det handlar om.

Men lokala källor, som citeras av AFP, säger att den gripne är Baathpartiets ordförande i regionen, Abdel Baqi al-Karim Abdullah. Han var nummer 22 på USA:s lista och ruter fem i militärens kortlek.

Militären fick ett tips

Alla som togs in bakbands och sattes på knä på marken framför sina hus. Militären säger dock att omkring 230 av de gripna kommer att släppas under dagen.

Operationen ska ha planerats den senaste veckan, efter att militären fick ett tips om en av männen.

– Vi kommer att fortsätta jaga dem till dess att de är så trötta på att fly att de ger upp eller att vi tar dem, säger major Mike Silverman, som ledde operationen.

Över 500 soldater deltog i räden. De slog, enligt reportrar som reser med trupperna, en ring runt samhället och sökte igenom det från hus till hus. Operationen övervakades från helikoptrar.

I ett husen beslagtogs en stor mängd sprängmedel och i ett annat hittades ett gevär som antogs tillhöra en krypskytt.

Nytt gripande

På eftermiddagen meddelade det amerikanska centralkommandot dessutom att Baathpartiets ordförande i Babilområdet, Fadil Mahmud Gharib, har tillfångatagits. Han var nummer 47 på USA:s lista. AP rapporterar att toppmannen sannolikt inte greps under torsdagens räd.

Rättelse:

Tidigare i dag fanns en bild från en av USA:s gryningsräder till den här artikeln.

Mattias Lundell