Sex års fängelse för nio år gammalt dråp

Gärningsmannen greps efter tips till polisen

NYHETER

I dag föll domen mot en 28-årig man som med flera knivhögg dödade en lärare på Södermalm i Stockholm för nio år sedan.

Det låga straffet motiveras med att mannen bara var 19 år när han begick brottet.

Domstolen tar dock ingen hänsyn till den långa tid som gått sedan dess; ''rättsväsendet kan inte lastas för tidsutdräkten'', skriver Stockholms tingsrätt i sin dom.

Läraren hittades död i sin lägenhet på Hornsgatan den 1 september 1994. Han hade träffats av 26 knivhugg och förblött. Kniven hittades slängd i lägenhetens toalett.

Av gärningsmannen fanns inte ett spår utom att han lämnat blodavtryck på en dörrkarm. Dådet förbryllade polisen eftersom läraren var socialt välanpassad och varken hade kända fiender eller ekonomiska problem.

"Det var självförsvar"

Men nästan nio år senare, i slutet av mars, fick Citys våldsrotel in ett tips som ledde dem direkt till gärningsmannen .

Han greps och medgav direkt att det var han som dödat läraren, men att det var i självförsvar. Han hade sökt upp läraren för att uppmana denne att lämna sin dotter i fred.

Den då 19-årige mannen var förälskad i dottern, som berättat för honom om att pappan utsatt henne för övergrepp.

Konfrontationen urartade snabbt till ett slagsmål med våldsamt förlopp och slutade med att läraren låg på golvet och sade att han gav sig.

Då lämnade den nu dömde mannen lägenheten. Han har sedan dess, säger han själv, försökt tränga undan händelsen.

Begicks i hastigt mord

Nödvärn kan det inte vara fråga om anser tingsrätten. Men eftersom det är osäkert vad som egentligen hände väljer domstolen att rubricera gärningen som dråp i stället för mord. Minimistraffet för dråp är sex års fängelse.

Det har inte kommit fram något som tyder på att mannen planlagt dådet eller haft något motiv för att döda läraren. Det har varit ett snabbt förlopp och gärningen tycks snarast ha begåtts i hastigt mod. Eftersom inget motbevisar hans påstående att han själv blev attackerad av läraren måste den godtas, motiverar tingsrätten sitt val av brottsrubricering.

Mannen döms att betala 35000 kronor i skadestånd till lärarens döttrar och före detta fru.

Kammaråklagare Thomas Holst säger till TT att det knappast är troligt att han kommer att överklaga domen.

Ewa Tures/TT