Tusentals djur plågas under EU-transporter

Skräck- förhållanden avslöjas i rapport från brittisk djurrätts- organisation

Foto: Mark Rissi / RSPCA
I en ny larmrapport beskriver en brittisk djurrättsorganisation hur reglerna för djurtransporter åsidosätts och hur levande djur plågas.
NYHETER

Skräckbilder visar de brutala djurtransporterna genom Europa.

Nu slår en brittisk djurrättsorganisation larm om hur tusentals får, hästar, grisar och kor plågas under resor i EU.

Foto: Animals Angels /RSPCA
Videor från djurrättsorganisationen RSPCA visar hur får transporteras olagligt. Ett exempel visar får som dött av uttorkning efter flera dagars resa.  

I en ny larmrapport från den brittiska djurrättsorganisationen RSPCA avslöjas skräckförhållanden. Enligt organisationen plågas tusentals djur under långa resor genom EU.

Bryter mot reglerna

Bilderna visar att hur reglerna för djurhantering åsidosätts. Smygfilmade videor visar hur tre män försöker klämma ned en kalv i ett förvaringsutrymme under ett lastbilsflak och ett sjukt får dumpas och lämnas på ett färjedäck. En annan sekvens visar utmattade får som efter en nio dagar lång resa utan mat hittas döda och döende.

Organisationens medarbetare infiltrerade djurtransporter med får, hästar, grisar och kor. I ett av de värsta fallen beskrivs fårtransport där djuren inte matades på sex dagar, tvingades föda under resan och instängda tvingades utstå temperaturer på över 40 grader.

”Även konsumenterna förlorar”

RSPCA anser att en stor del av transporterna är onödiga. I rapporten skriver de att även konsumenterna blir lidande.

– När tio miljoner levande djur varje vecka transporteras genom Europa är risken att de utsätts för lidande överhängande, säger RSPCA:s veterinär Julia Wrathall i en kommentar.

– Det finns massor av vetenskapliga bevis för att även friska djur kan drabbas av svår stress, uttorkning och utmattning under transporter. Både djuren och konsumenterna förlorar, det är vansinnigt.

Rapporten har presenterats för det brittiska jordbruksministeriet.

Mattias Lundell