"Visst vill vi ha Ove Joanson"

Aftonbladets båge ger SR:s nye ordförande klart besked

NYHETER

Aftonbladets Båge gjorde succé utanför Radiohuset i går.

- Det här skulle vi ha varje dag, skrattade Sveriges Radios vd Lisa Söderberg.

Och Sveriges Radios anställda säger "ja" till nya styrelseordföranden Ove Joanson.

Foto: LOTTE FERNVALL
"Ove Joanson kommer att bli en utmärkt ordförande", säger SR:s avgående vd Lisa Söderberg.

Efter att Ove Joanson, 55, utsågs till ny ordförande för Sveriges Radio av regeringen i går, satt han i direktsändning i P 1. Samtidigt genomförde Aftonbladet "Dagens fråga" utanför Radiohuset i Stockholm. Passerande människor kunde välja att gå genom öppningen för "ja" eller "nej" på frågan "Är Ove Joanson bästa tänkbara ordförande för Sveriges Radio?".

Även tveksamma

Sveriges Radios avgående vd Lisa Söderberg är övertygad om att de anställda skulle ge sitt förtroende till Ove Joanson trots att han ifrågasatts för sin fallskärm då han var chef för Sveriges Radio:

- Han har fått en del frågor om det och som han har svarat på öppet och ärligt.

Varför är han den bästa tänkbara ordföranden?

- Han vet precis vad som gäller för styrelseordförandens respektive vd:ns ansvar, säger Lisa Söderberg.

Andra människor som var på väg till och från Radiohuset var mer tveksamma. Men Sylvia Winnerland som arbetar på P4 Stockholm, gick med bestämda steg genom"nej":

- Jag ska snart pensioneras så de kan inte avskeda mig. Varför honom av alla i hela Sverige? De kunde väl hitta någon mer nytänkande, säger Sylvia Winnerland.

I radion hördes Ove Joanson säga att han kunde tänka sig att ge Joachim Berner en ny chans på posten som ny vd. Just de höga lönerna som både Ove Joanson och Joachim Berner kritiserats för fick flera att gå på "nej".

Viveca Bladh