Närpolis hotas av nedläggning

4 kommuner i Norrort förlorar sina stationer

NYHETER

Närpolisstationerna i Upplands-Väsby, Sigtuna och Upplands-Bro föreslås läggas ner.

Men reaktionerna är hårda - inte minst i de egna leden.

Foto: JOEY ABRAITYTE
KRITISK - Vi behöver en närpolis som fungerar, säger Jimmy Björk, ordförande i PRO i Upplands-Väsby. Han är orolig för vad som kommer att hända om närpoliserna försvinner från orten.

Norrorts polismästardistrikt i Stockholms län ska spara åtta miljoner kronor. Därför vill polismästare Thomas Müller centralisera verksamheten:

- I dag gör man samma sak på fem olika stationer. Arbetet blir splittrat och mindre effektivt än om vi samlar allt på ett ställe.

Det innebär att närpolisstationerna i Upplands-Väsby, Sigtuna och Upplands-Bro stängs för allmänheten om förslaget blir verklighet. Polisnämnden ska diskutera frågan den 3 juni.

Enligt Jimmy Björk, ordförande i PRO i Upplands-Väsby, är många äldre utan körkort och bil. Att tvingas åka till grannkommunen Sollentuna för att göra en polisanmälan innebär ett stort problem.

Det har polismästare Thomas Müller föga förståelse för.

- Det går alldeles utmärkt att göra anmälan per telefon. Men vi har varit för dåliga på att informera om den möjligheten, säger han.

Får hård kritik

Enligt honom kommer stängda stationer inte att innebära längre utryckningstider eller sämre kontakt med medborgarna. Tvärtom ska den nya organisationen ge snabbare brottsutredningar och synligare poliser.

Men förslaget får hård kritik från poliser i de aktuella kommunerna.

- Det är katastrof för Väsbyborna. Om förslaget blir verklighet är det dödsstöten för närpolisreformen i den här delen av Stockholms län, säger Dick Lönnblad, polis i Upplands-Väsby.

Så drabbas kommunerna

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM