"Bosse Ringholm är en sportfåne"

Thomas Bodström avslöjar sina kollegor i nya boken

Foto: PETER KJELLERÅS
Thomas Bodströms bok innehåller många avslöjanden om hans kollegor i regeringen. Som att Bosse Ringholm hyser ett omättligt intresse för sport och att Göran Persson retas. Dessutom berättar justitieministern om sammanträdesrutinerna och om vilka som är mest benägna att yttra sig.
NYHETER

Ett enda statsråd vägrar att kalla kungen för ers majestät. Finansminister Bosse Ringholm.

Det avslöjar justitieminister Thomas Bodström i sin bok "700 dagar i Rosenbad".

Foto: MARIA ÖSTLIN
Thomas Bodström skrev boken i höstas under regeringsförhandlingarna.

Boken är en detaljerad skildring av livet i de svenska maktkorridorerna. Det har mig veterligen aldrig något sittande statsråd gjort tidigare. Skrev gjorde Bodström i höstas, under regeringsförhandlingarna. Då hade han tid över.

Arbetet i regeringen är en märklig blandning av invanda rutiner och spontanitet. I möteschemat ingår att regeringen äter lunch, med matkuponger, fyra dagar i veckan.

- Bordet är ovalt och har plats för alla ministrar. Första gången jag åt där satte jag mig på stolen som var på mitten av ena långsidan, vilket visade sig vara Görans plats.

På regeringens ordinarie sammanträde, på torsdagar, sitter Persson däremot vid ena änden. De i yrket äldsta statsråden sitter närmast honom och de färskaste längst bort. Där hamnade Bodström sedan han en höstdag 2000 gick från att vara partilös advokat till justitieminister (s).

Samma rutin

Mötet följer samma rutin varje gång. Efter formalia blir det kaffe och smörgås. Sedan redogör Göran Persson och Bosse Ringholm för det politiska respektive ekonomiska läget. Sedan blir det allmän diskussion.

- Några som nästan alltid yttrar sig är Pagrotsky, Winberg, Östros, von Sydow och Rosengren.

Tre gånger om året hålls informationskonselj med kungen som bjuder på vin. Nykteristen Ringholm avstår från vinet. Liksom från att kalla kungen för ers majestät.

Skulle ett annat statsråd glömma kungens titel blir det böter. 50 kronor till regeringens presentkassa. Men eftersom socialdemokraterna vill avskaffa monarkin slipper Ringholm straff.

Bodström driver hejdlöst med Ringholm i boken. Hårdare än Ingvar Carlsson på fotbollsplanen. Och omättlig i sitt sportintresse.

Bodström, en gång AIK-spelare i allsvenskan, nöjer sig med Sportspegeln på söndagar.

- Om man tycker att jag därigenom är en sportfåne vill jag nämna att Bosse Ringholm ser både TV4-sporten och SVT:s Sportspegel (det kan ju vara något mål som bara finns med vid den ena sändningen). På måndagsmorgonen ser han sedan sportsändningarna (det kan ju ha gjorts något mål sent på söndagskvällen).

Göran Persson framställs som en omtänksam chef som kommer med goda råd. Utom när han retas och kallar Thomas för Lennart, pappa och tidigare utrikes- och utbildningsminister.

Socialt liv

Det sociala livet i regeringen inskränker sig inte till vår- och höstmötena på Harpsund. Där avskaffades dansen sedan den lett till att statsråden Ylva Johansson och Erik Åsbrink blev ett par 1998.

Exempelvis fanns en "under 40-klubb" för ministrar som inte fyllt 40.

Och så var det det här med Gud. Thomas Bodström är troende.

- Någon gång i tonåren måste det ha varit och sedan dess har det varit ett starkt stöd för mig. Min religiositet har dock stött på motstånd hos flera av mina vänner som hävdar att jag inte uppfyller kravet på fromhet.

Lena Mellin