Framtiden tillhör kvinnan

Den manliga Y-kromosomen kan vara på väg att förtvina.

NYHETER

GÖTEBORG

Männen riskerar att dö ut men mänskligheten kan fortleva med enbart kvinnor.

Det framtidsscenariot lanserar den kände brittiska genetikern professor Bryan Sykes vid Oxford University. Sykes nådde världsberömmelse när han för några år sedan via DNA spårade Europas befolkning till sju urmödrar som levde för tiotusentals år sedan.

Tankarna om en värld med enbart kvinnor förs fram i boken Adams förbannelse som kommer ut i Storbritannien i september.

Orsaken är att den manliga Y-kromosomen är på väg att förtvina.

-Den är i mycket dålig kondition, full av mutationer, och jag är säker på att den slutligen kommer att försvinna, säger Bryan Sykes när TT träffar honom i Göteborg i samband med den pågående vetenskapsfestivalen.

När det kan inträffa kan han inte förutsäga. Hoppet är ändå inte ute för mänskligheten, men framtiden tillhör kvinnan.

-Det är möjligt att den mänskliga arten kan upprätthållas utan män. Två kvinnor skulle kunna få barn genom konstbefruktning. Redan i dag injiceras spermier i ägg. Och såvitt jag kan se finns inte mycket om hindrar att barn föds genom att man i stället för att injicera spermier i ett ägg injicerar ägg i ett annat ägg.

-Då tillförs också DNA och resultatet blir en flicka, säger Bryan Sykes.

Han tror att det kan börja med att lesbiska par använder metoden sedan de tekniska hinder som återstår att lösa övervunnits.

Ödets ironi

- Det ligger en ironi i att män associeras med makt medan det genetiska element som gör dem till män försvagas och försämras, säger Bryan Sykes.

-Genetiskt sett är män bara modifierade kvinnor.

Via Y-kromosomen har Sykes också kartlagt vikingarnas framfart i Skottland och Island.

-Det har visat sig att 70 procent av männen på Island kommer från Norge samtidigt som 70 procent av kvinnorna kommer från norra Skottland och Irland.

Det tyder på att många vikingar gav sig iväg till Skottland och lämnade sina familjer kvar. Efter någon eller några generationer fortsatte de med sina skotska eller irländska kvinnor till Island.

För att tillfredsställa folks behov av att utforska sina rötter har det vid Oxforduniversitetet bildats ett bolag som mot betalning fastställer släktskapet med någon av urmödrarna eller med vikingarna.

-Många män är förtjusta över en vikingahärkomst, säger Sykes.

Ismannen och Heyerdahl

Bryan Sykes var den förste i världen att utvinna DNA ur forntida benlämningar och fastställde exempelvis ismannens ålder. Mannen hittades efter ett ha varit infrusen i italienska alperna under 5000 år.

Sykes har också hittat levande släktingar till ismannen, bland annat en kvinna från Dorset som fick stor massmedial uppmärksamhet.

En annan upptäckt som han har blandade känslor inför är kartläggningen av varifrån Polynesiens befolkning kom.

Den norske etnografen Thor Heyerdahl försökte med resan på flotten Kon-Tiki 1947 bevisa att människorna kom från Sydamerika.

Men Sykes har med sin forskning klarlagt att de egentligen kom från Asien. Upptäckten tillhör hans finaste upplevelser.

-Jag blev samtidigt besviken för Heyerdahls skull eftersom jag läst hans arbeten och tyckte att andra varit elaka mot honom.

-Men genetiken är väldigt bra på att bevisa att saker är fel.

Benny Öinert/TT

ARTIKELN HANDLAR OM