Svenskar omkom i bilolycka i Anderna

NYHETER

Två av Svenska kyrkans medarbetare dog när deras bil körde av vägen mellan Arequipa och Cuzco i södra Peru.

Bilen som svenskarna färdades i föll ner i en 300 meter djup ravin vid 7-tiden på fredagsmorgonen. Förutom de två svenskarna Katarina Frandsen, 47, och Per Leonardsson, 46, avled också peruanen Peter Carpio Soto,41, från biståndsorganisationen Asociacion accion social y desarrollo.

En fjärde person, den peruanske chauffören Lorenzo Guillén, fördes allvarligt skadad till sjukhus. Enligt den peruanska tidningen La República svävar Lorenzo Guillén, 35, mellan liv och död.

Enligt tidningen La República förlorade chauffören Lorenzo Guillén tålamodet när ett framförvarande fordon åkte för långsamt. Guillén påbörjade en omkörning men såg inte att det kom en mötande lastbil.

När han väl upptäckte lastbilen var han tvungen att göra en häftig undanmanöver. Det var då som bilen med svenskarna for av vägen och ner i ravinen.

Familjerna sörjer

De bägge omkomna svenskarna var medarbetare i Svenska kyrkan. Katarina Frandsen från Lindesberg jobbade sedan 1999 i Peru och bodde i Lima med sin man och tre av sina fyra barn. Katarina Frandsen jobbade som missionär och som bibliotikarie på Instituto Bartolomeo de la Casa.

När olyckan inträffade hade hon besök av Per Leonardsson, som var regionansvarig för Latinamerika vid kyrkokansliet i Uppsala. Tillsammans var de på väg för att besöka ett biståndsprojekt i Arequipa i de peruanska Anderna.

Enligt tidningen La República skulle de inspektera ett pågående reparationsarbete av en kyrka.

Per Leonardsson var från Ljungskile men arbetspendlade till Uppsala. Han var gift, hade tre barn och flera barnbarn.

–Vi har förlorat två värdefulla medarbetare som stod mitt uppe i viktiga arbetsuppgifter, säger Margareta Grape. Nu finns våra tankar med de omkomnas familjer.

Aktiv miljöpartist

Per Leonardsson var på väg in i Miljöpartiets partistyrelse, skriver TT.

Han var i många år aktiv för miljöpartiet lokalt och regionalt. Vid riksdagsvalet i höstas hamnade han på andra plats i valkretsen Västra Götalands läns västra och var ersättare för Mona Jönsson i riksdagen.

Inför partikongressen i Växjö om ett par veckor hade valberedningen föreslagit Per Leonardsson som ledamot i partistyrelsen.

Malin Ekmark