27 islamister gripna efter attentatet i Casablanca

Självmords-bombare låg bakom

Foto: AP
Minst 41 människor dödades vid flera sprängattentat i Casablanca i Marocko. Självmordsbombare slog till mot det belgiska konsulatet, ett judiskt centrum, en judisk begravningsplats, ett lyxhotell och en restaurang, Casa de España (bilden).
NYHETER

Minst 41 människor dödades och ett hundratal skadades i en serie sprängattentat i Marockos största stad Casablanca natten till lördagen. På lördagskvällen meddelade en regeringskälla att polisen gripit 27 islamister som misstänks vara inblandade i dåden, rapporterade Reuters.

Dödssiffran förmodas ha kunnat bli mycket högre om inte den judiska sabbaten nyss hade börjat.

Det var 14 självmordsbombare, uppdelade i fem olika grupper, som utförde sprängattentaten i Casablanca i Marocko i fredags kväll. Av dem dödades 13 medan den 14:e greps,

Det sade landets inrikesminister Mostafa Sahel i marockansk tv på lördagskvällen.

Enligt tillgänglig information var alla attentatsmännen marockaner, sade ministern. Kvarlevorna av sex av de 13 dödade har identifierats.

Ingen organisation har ännu tagit på sig skulden för dåden, men inrikesminister Sahel säger att det finns likheter mellan attentaten i Casablanca och självmordsattackerna i måndags i Saudiarabiens huvudstad Riyad, skriver TT.

Matgäster dog i restaurang

Enligt myndigheterna var de flesta dödsoffren marockaner, Värst drabbades det spanska kulturcentret Casa de España där människor satt och åt middag när tre män tog sig in i restaurangen genom att skära halsen av dörrvakten.

Kort därefter detonerade två bomber.

Enligt nyhetsbyrån AP dödades 30 personer i restaurangen. Enligt spansk radio var det 15 människor som dog på restaurangen. Minst sex av dem ska ha varit européer, två spanjorer, två italienare och två fransmän.

–Vi hade just blivit serverade. Sedan, pang, en första smäll. Det var som ett åsknedslag, säger middagsgästen Mohammed Zerrouki till AP.

Själv skadades han av bombsplitter vid attacken.

Först trodde de marockanska myndigheterna att åtminstone tre av bomberna apterats i bilar utanför det belgiska konsulatet och ett judiskt kulturcenter.

En senare undersökning visade att de fem bombattackerna alla utförts av självmordsbombare.

En gammal judisk kyrkogård och ett lyxhotell blev också mål för attackerna.

Val uppskjutet

Den marockanske inrikesministern säger att terroristernas syfte är att skada den demokratiska processen i Marocko.

Nyligen meddelade myndigheterna att de marockanska kommunvalen, som skulle ha hållits i juni, senareläggs.

Tidningarna i landet skriver att beslutet är en följd av de islamiska fundamentalisternas ökande inflytande. De senaste månaderna har många medlemmar av radikala islamiska grupper gripits i Marocko.

bin Ladin Marockokritisk

I ett kassettmeddelande som spreds i februari kallade terrorledaren Usama bin Ladin de marockanska ledarna för ''avfällingar''.

Samma månad dömdes tre saudier till tio års fängelse vardera. De anklagades för att vara medlemmar i terrornätverket al-Qaida och för att ha planlagt attentat mot västerländska mål i Marocko och vid Gibraltar sund.

Sex marockaner dömdes till kortare fängelsestraff.

Terrorattacken i Casablanca var den första i Marocko på nio år, skriver nyhetsbyrån AP. Attacken sammanföll med marockanernas firande av att kung Mohammed VI fått en son.

Malin Ekmark, TT