Pippi portad i Israel

Bibliotekarie skulle dela ut barnböcker – stoppades och fick sova i cell

NYHETER

Bibliotekarien Anna Birgitta Eriksson, 61, var på väg till Israel för att sprida böckerna om Emil och Pippi Långstrump bland palestinska barn.

Men israelisk militär vägrade henne att resa in i landet. I stället blev hon förhörd och tvingades sova i en cell med en vakt utanför dörren.

Anna Birgitta Eriksson.

- Man blir förbannad. Det är förnedrande inte bara för mig utan för Sverige. Israel skämmer ut sig genom att bete sig så här, säger Anna Birgitta Eriksson.

Hon jobbar som bibliotekarie på Knutbyskolan i Stockholm och flög i måndags till Israel för att dela ut svenska barnböcker till palestinska barn. Projektet finansieras av biståndsorganet Sida.

Togs åt sidan

Men Anna Birgitta Eriksson fick aldrig passera gränsen. Vid passkontrollen fördes hon åt sidan av gränspersonal som tog henne till ett förhörsrum.

Där frågades hon ut i flera timmar om sitt syfte med besöket.

Efter förhöret fördes Anna Birgitta Eriksson till en cell där hon fick tillbringa natten med en gränsvakt utanför dörren.

På morgonen tvingades hon ta första plan hem till Sverige.

"Oacceptabelt"

Biståndsminister Jan O Karlsson reagerar häftigt på behandlingen av den svenska bibliotekarien.

- Beteendet är fullständigt oacceptabelt, säger han.

Enligt den israeliska ambassaden hade Anna Birgitta Eriksson fel visum.

- Hon åkte för att arbeta med en organisation och då kan hon inte resa på turistvisum. Men hon blev inte illa behandlad, säger ambassadsrådet Rafael Harpaz.

Johan Bratt