"al-Qaida slår till här på onsdag"

Brittiska säkerhetsexperter fruktar terrorattack

1 av 2 | Foto: AP
Utsålt på onsdag Här spelas Uefa-cupfinalen i Olympiastadion i Sevilla nu på onsdag under terrorhot. Den utsålda arenan rymmer totalt 52 142 åskådare.
NYHETER

LONDON

bin Ladins terrornätverk al-Qaida hotar att bomba Uefa-cupfinalen i spanska Sevilla på onsdag.

En match som flera svenskar, däribland Henke Larsson, ska vara med i.

Engelska säkerhetsexperter tror att bomberna i Casablanca blir en utlösande faktor för andra terrorceller runt om världen att utföra nya bombdåd, både i England och i resten av Europa.

"Trovärdiga hot"

Den engelska underrättelsetjänsten MI6 samarbetar med sin spanska motsvarighet som har fått motta "trovärdiga" hot från al-Qaidas självmordsbombare mot Uefa-cupfinalen i Sevilla.

I den matchen spelar skotska Celtic, med Henke Larsson, Johan Mjällby och Magnus Hedman, mot portugisiska mästarna Porto.

De båda underrättelsetjänsterna ska nu göra gemensam sak för att försöka stoppa självmordsbombare från att slå till mot fotbollsfesten på stadion Estadio Olimpico, dit minst 75 000 Celtic-fans beräknas komma. Även ett flertal kändisar ska flyga till Sevilla för att se matchen, däribland sångaren Rod Stewart.

- Vi har länge vetat att al-Qaida vill ha en "kändis-trofé". Publicitet är en del av deras strategi, säger en person vid den spanska säkerhetstjänsten el Centro Nacionale de Inteligencia i Sunday Express.

Två terrorceller

Agenter vid underrättelsetjänsten MI6 hittat två terrorceller, varav en fanns i närheten av flygplatsen Heathrow i västra London.

- Det finns troligtvis två, inte fler än tre al-Qaida-terrorceller i Storbritannien med upp till fyra män i varje, säger en person vid säkerhetstjänsten till Sunday Express.

Engelska myndigheter oroar sig också för att cellerna i Storbritannien har kommit över den senaste utrustningen och att de ska använda den i ett bombdåd i England. Framför allt oroar de sig för sprängämnen tillverkade i Kina och använda för första gången av de två brittiska självmordsbombare i Tel Aviv som obemärkta slank igenom säkerhetskontrollerna på de israeliska flygplatserna.

Går ej att upptäcka

Sprängämnena är mycket starkare än de som brukar användas och kan alltså vara omöjliga att upptäcka med den utrustning som säkerhetspersonal på flygplatserna har.

De nya hoten har blivit offentliga efter månader av skarp kritik mot myndigheterna för att de inte gått ut med varningar om terrorhot och inte delat med sig av de säkerhetsuppgifter de fått fram.

Ulrika Häggroth