Poliser i uppror mot Heckscher

"Rikspolischefen är den sämste vi haft"

Foto: Börje Thuresson
Illa omtyckt Rikspolischef Sten Heckscher står inte högt i kurs hos många poliser. Nu har ett antal poliser skrivit ett protestbrev till justitieminister Thomas Bodström där de förklarar sitt stora missnöje.
NYHETER

MALMÖ

Krisen i polisen växer. Nu skriver rikspolischefens egna poliser ett protestbrev till Thomas Bodström.

- Vi har förlorat förtroendet för Sten Heckscher.

Skrev protestbrevet Det öppna brevet är skrivet av Leif Svensson där han berättar att han numera skäms över att vara polis.

På rikskriminalen kokar det redan. Löneskillnader på flera tusen kronor mellan olika delar inom polisens organisation har lett till en kris.

Öppet brev

Flera viktiga utredningsgrupper hotas av nedläggning. Palmegruppen hotar att hoppa av om inte lönerna höjs. Av samma skäl lämnade i fredags alla utom en polisens barnpornografigrupp.

Nu sprider sig upproret. I ett öppet brev till justitieminister Thomas Bodström formulerar rikspolischefens egna poliser sin revolt. Det är en lång anklagelseskrift om svek, där Sten Heckscher jämförs med forna tiders feodalherrar.

Det öppna brevet är skrivet av Leif Svensson som kallar sig själv en av gräsrötterna inom polisen.

- Jag har varit polis i 40 år. Jag har ingenting att förlora, jag har karriären bakom mig, säger Leif Svensson till Aftonbladet. Brevet har diskuterats fackligt och ett enigt föreningsråd har ställt sig bakom formuleringarna.

Heckscher anklagas för att inte ha tagit sitt ansvar efter polisinsatserna vid EU-mötena i Malmö och Göteborg, och för att ha en allmänt negativ inställning till alla poliser.

"Skäms att vara polis"

De flesta av Sveriges poliser är anställda på lokala polismyndigheter. 500 poliser är anställda direkt av rikspolisstyrelsen. Det handlar bland annat om helikopterpiloter, nationella insatsstyrkan och de poliser som lånats ut till ekobrottsmyndigheter runt om i landet. Sten Heckscher är deras direkta chef.

Leif Svensson är kriminalinspektör och arbetar i Kristianstad åt Ekobrottsmyndigheten.

- Jag har gått hela vägen, från fotpatrull och radiobil till krim och span innan jag hamnade här. Sten Heckscher är den sämste chef vi haft. Jag har under alla år som polis varit stolt över mitt yrke. Nu skäms jag, säger han.

Brevet till Thomas Bodström är skrivet i personlig ton, från en gräsrot som skildrar hur polisen kommer till korta i arbetet mot brottsligheten och hur ledningen redovisar statistik på ett sätt som döljer sanningen.

"Det är svenska folket som får lida för de åtgärder som Heckscher beslutat, står det i det öppna brevet".

Inga kommenterarer

Det fackliga missnöjet handlar också om att Sten Heckscher själv drar löneförhandlingarna med sina anställda i långbänk. Ingenting sker.

- Men lönerna är bara en liten del i detta, säger Leif Svensson. Missnöjet gäller hela ledarstilen.

Aftonbladet har förgäves sökt Sten Heckscher.

Thomas Bodström hälsar genom sin pressekreterare att han inte vill kommentera brevet.

Per Lindelöw