Självmordsattack i Jerusalem – nio döda

NYHETER

JERUSALEM

Två nya självmordsattentat i östra Jerusalem på söndagsmorgonen krävde minst nio dödsoffer, inklusive de två attentatsmännen.

Våldet fick premiärminister Ariel Sharon att ställa in en planerad resa till USA.

Sharon skulle ha avrest på söndagsmorgonen för ett fyra dagar långt besök i Washington, där samtalen skulle fokusera på den internationella ''färdplanen'' mot fred som USA står bakom.

- Premiärministern har skjutit upp resan till USA, där han skulle ha träffat president George W Bush, på grund av en våg av terrorattacker, sade en regeringskälla.

Många skadade

Det var när rusningstrafiken inleddes på morgonen som en explosion inträffade på en buss i Jerusalem. Israeliska radion meddelade att minst sju människor dödades i bussattentatet utöver attentatsmannen. Minst 20 personer skadades och tillståndet för flera av dem var kritiskt, enligt radion.

I den andra självmordsattacken, även den i den arabiska östra delen av Jerusalem, dog bara gärningsmannen. Polisen tror att han var på väg mot platsen för det första attentatet, men utlöste sprängladdningen i förtid på gatan, på grund av det stora säkerhetsuppbådet.

Morgonens våldshandlingar kom bara timmarna efter att det första toppmötet på över två år mellan israeler och palestinier hade avslutats. Palestiniernas premiärminister Mahmud Abbas och Israels regeringschef Ariel Sharon träffades i Jerusalem för att diskutera färdplanen mot fred.

Efteråt meddelade Sharons kansli att samtalen skulle fortsätta när han återvände från Washington.

Attacker mot bosättare

Mötet inramades även av andra våldsdåd. Två beväpnade palestinier tog sig natten mot söndagen in i en judisk bosättning på Västbanken. De sköt och skadade två israeler innan de själva sköts ihjäl av israeliska soldater, enligt israeliska militärkällor.

Några timmar tidigare, under lördagskvällen, hade två judiska bosättare dödats i en självmordsattack i Hebron på Västbanken.

Kraftig explosion i Tel Aviv

TT-AFP