Fredag 6 oktober 2000

NYHETER

Den här dagen förändrades mitt liv. Det skedde i samma ögonblick som Pär Nuder ringde och frågade om jag ville bli justitieminister. Pär Nuder, som var Göran Perssons statssekreterare, hade jag träffat en gång förut. Det var när vi några år tidigare besökte en pub på Fårö.

För den som har fått frågan om man vill bli justitieminister blir inget sig likt igen, även om man skulle tacka nej. Perspektiven ändras och det går inte längre att fortsätta som förut.

Innan Pär Nuder undrade om jag för egen del var intresserad ville han veta om jag själv hade något förslag.
Att gå från vår lilla advokatbyrå direkt in i regeringen var en svindlande tanke

Jag nämnde Claes Borgström, som var den ende som jag kunde komma på. Det var också hans namn som jag hade fört fram när man tidigare diskuterat efterträdare till Laila Freivalds.

Runt om på advokatbyråer, hos polis och åklagare liksom i domstolar spekulerades det om vem som skulle bli ny justitieminister. På många håll slog man vad om vem det skulle bli. Det lär ha varit en tävling där det saknades vinnare. Jag är övertygad om att ingen hade gissat på mig.

Själv råkade jag närmast i ett chocktillstånd.

Att gå från vår lilla advokatbyrå direkt in i regeringen var en svindlande tanke.

Senare på kvällen var jag på fest hos min syster Cecilia. Dagen innan hade jag försäkrat henne att jag skulle festa ordentligt. Nu gick jag runt på festen närmast apatisk. Det enda jag drack var lättöl.

ARTIKELN HANDLAR OM