Tisdag 10 oktober

NYHETER

På förmiddagen var jag i Nacka tingsrätt där jag deltog i en filminspelning som gällde ett fiktivt fall. Filmen var tänkt att visas i skolorna och producerades av Domstolsverket, en annan myndighet som jag eventuellt skulle få ansvar för.

Det kändes skönt att det inte var någon riktig rättegång. Jag tror inte att jag just då skulle ha kunnat tillvarata en klients intressen fullt ut. Det sista Pär Nuder hade sagt var att om Göran skulle ringa så var det nu på morgonen.

Men Göran ringde inte.

In i det längsta drog jag mig för att stänga av mobiltelefonen. I varje paus rusade jag ut och lyssnade av den. Inga meddelanden. Till slut brast tålamodet och jag kunde inte låta bli att ringa Pär. Jag försökte att finna ett svepskäl men genomskådades direkt.

”Sitt still i båten, det är det enda du kan göra. Förresten, har du några referenser?”

Referenser? Varför frågade man efter det nu? Saken skulle ju avgöras i dag.

Jag funderade ett par sekunder på vilka jag skulle välja. Min handledare från universitetet, Jesús Alcalá, var kanske inte så lämplig just nu med tanke på att han stod under åtal för bedrägerier. I stället hänvisade jag till Lisbet Palme, som var ordförande i Unicef när jag satt i dess styrelse.

”Göran hade faktiskt tänkt på henne”, avslutade Pär samtalet.

Jag kände mig som en idiot och ångrade att jag hade ringt. På lunchen köpte jag kvällstidningarna. Göran uttalade sig i frågan om ny justitieminister. ”Om det blir klart före eller efter helgen kan jag inte säga.”

Jag kände hur maten växte i munnen.

Allting kändes ännu mera förvirrande.

Efter filminspelningen åkte jag till kontoret. När jag var på Centralbron ringde Göran på mobilen. ”Sånt här borde man inte fråga per telefon, men jag gör det ändå. Vill du bli Sveriges justitieminister?”

Det är svårt att köra bil när man får en sådan fråga. Bilarna i filerna runt omkring försvann liksom. Det är mycket möjligt att det första jag gjorde efter att ha fått frågan om jag ville bli justitieminister, var att på grund av dålig uppmärksamhet göra mig skyldig till vårdslöshet i trafik.