Måndag 16 oktober

NYHETER
Foto: MARIA ÖSTLIN
PÅ UPPDRAG I PERSSONS TJÄNST Bodström på väg till ministerrådsmöte i Bryssel i ett av regeringsplanen. ”Det gick från en avskild del av flygplatsen där jag inte varit förut”.

För första gången steg jag in på justitiedepartementet på Rosenbad. Mitt rum var stort och där fanns till och med duschrum och ett litet vilrum.

De gigantiska fönsterrutorna verkade vara skottsäkra – varför ville jag inte fundera närmare över.

Hela rummet var fyllt av blommor från olika myndigheter och organisationer. Inte ens i min värsta fåfänga inbillade jag mig att det inte fanns en baktanke hos en hel del av givarna. Min politiska cynism visade sig tydligen redan.

Klockan nio väntade personalen och jag höll ett relativt intetsägande tal, där jag betonade att man inte ändrar ett vinnande lag – och vad hade jag för alternativ i den stunden?
”Regeringsplanet gav intryck av James Bond – bekvämt och lyxigt”

Därefter följde beredningar som innebar att departementets tio olika enheter gjorde ett antal föredragningar i olika frågor. Även om jag inte kände mig främmande i själva sakfrågorna gjorde jag det definitivt i de rent organisatoriska. Det var svårt att veta när jag skulle säga något och framför allt vad jag skulle säga.

Nu räddades de flesta situationerna av statssekreteraren Kristina Rennerstedt, som grep in när det behövdes.

När allt var klart flera timmar senare väntade ett antal intervjuare som ville köra ytterligare ett varv med städhjälp, hasch och mina artiklar. Tv-kameror, bandspelare och raspande pennor. Några briljanta svar gav jag knappast, men jag tyckte mig se att intresset inte var lika stort längre. Dels berodde det nog på att jag inte på något sätt försökt dölja det som varit, dels att schabbel med städhjälp och att ha provat haschrökning i ungdomen kanske inte framstår som så där oerhört avlägset för flertalet journalister.

Vid middagstid bar det i väg till Bromma flygplats för avfärd mot Luxemburg där morgondagens EU-möte skulle hållas och där jag skulle representera Sverige. Vi åkte med regeringsplanet som startade från en avskild del av flygplatsen där jag aldrig hade varit. Regeringsplanet var bekvämt och lyxigt inrett. Det gav lite av ett James Bond-intryck. På resan ned diskuterade vi morgondagens program och de frågor som väntade.

På kvällen gick tjänstemännen och jag ut och drack ett par öl. Det var skönt att få gå på lokal efter all den anspänning som hade varit.