Förlamad – av en amerikansk kula

Amina, 11, kommer aldrig mer kunna gå – utan utländsk hjälp

NYHETER

MOSUL

Demonstrationerna mot USA i Mosul i april slutade med en massaker. Ett tiotal människor sköts till döds och fler skadades när amerikanerna öppnade eld rakt in i folkmassan.

Amina, 11, träffades av en förlupen kula i ryggraden och ligger fortfarande förlamad.

I dag fortsätter Aftonbladets reportage om barnen i Irak efter kriget.

Genom ett unikt samarbete med Unicef kan du hjälpa Iraks barn till ett bättre liv.

Foto: Martin Adler
vakar vid sjuksängen Familjen sitter samlad kring 11-åriga Aminas säng på Republikanska sjukhuset i Mosul. Läkarna här vågar inte operera flickan som ligger förlamad efter att ha blivit träffad av en kula. – Gör vi något här riskerar vi bara att förvärra hennes skada, säger läkaren Tahseen. Hon måste ha hjälp utifrån om hon ska ha minsta chans att bli bättre och att kunna röra på sig igen.

Det är inte mycket vi kan göra, säger dr Tahseen Ali Mahmoud och suckar.

– Vi har varken resurser eller expertis, det här är en fråga om ”high tech”. Hon behöver hjälp utifrån. Kanske ni kan hjälpa till?

Vi står framför elvaåriga Amina Saads sjuksäng på Republikanska sjukhuset i Iraks tredje stad, Mosul.

Flickan är söt, med mörkt lockigt hår och stora ögon.

Bredvid sängen sitter hennes faster och pysslar om patienten som fastrar brukar göra. Några andra människor står där också och tittar nyfiket.

Amina Saad följer oss hela tiden, med en alert blick, där vi står och pratar. Men ibland blir det lite svårt eftersom hon inte kan vrida ordentligt på huvudet.

Kan inte röra sig

Hon är nämligen svårt förlamad. Amina Saad kan varken röra vänstra armen eller något av benen. Hon har dessutom svårt att röra resten av kroppen.

Hon tittar på läkaren utan att röra huvudet och frågar med en viskning:

– Är han amerikan?
?projektilen hade fortfarande sådan kraft att när den träffade Amina borrade den sig rakt igenom hennes vänstra axel, snuddade ryggraden och sedan ut på andra sidan. Amina föll som en sten

Amina Saad överlevde de amerikanska bombningarna i Mosul. Hon överlevde den kurdiska KDP-gerillans intrång i staden och den våldsamma plundringsvåg som följde.

Det var när femteklassaren av ren nyfikenhet tagit sig upp på taket till familjens hus för att bättre se en demonstration inte långt därifrån, som det hände.

Sköt på folket

Tisdag den femtonde april exploderade missnöjet i staden Mosul. Stora folkmassor hade gått ut på stadens gator för att demonstrera mot den amerikanska militära närvaron. Spänningen steg dramatiskt och till sist urartade det helt.

Den amerikanska militärledningen påstod efteråt att dess soldater blivit beskjutna av en eller flera individer som gömt sig bland människorna. Man bemötte elden genom att skjuta skarpt. Rakt in i folkmassan.

Det blev en massaker.

Mellan sju och fjorton människor dödades.

Många fler skadades.

En kula sökte sig i riktning mot taket där Amina Saad stod med sin lillasyster. De var flera hundra meter längre bort, men projektilen hade fortfarande sådan kraft att när den träffade Amina borrade den sig rakt igenom hennes vänstra axel, snuddade ryggraden och sedan ut på andra sidan.

Amina föll som en sten.

Det enda man kunnat göra på sjukhuset, förklarar dr Tahseen, är att dränera blodet från flickans bröstkorg och ge henne nytt blod. En och en halv liter.

”Hon måste ha hjälp”

De törs helt enkelt inte göra mer. Ett avancerat ingrepp på hennes ryggrad kräver neurokirurgisk läkarkonst av högsta kvalitet.

– Gör vi något här riskerar vi bara förvärra hennes skada, förklarar dr Tahseen. Hon måste helt enkelt ha hjälp utifrån om hon ska ha minsta chans att bli bättre och att kunna röra på sig igen. Vi klarar inte av det här.

En miljon barn är undernärda

Martin Adler