Fyra al-Qaida-bombare gripna i Saudiarabien

NYHETER

Saudiarabiska myndigheter sa på söndagen att de gripit fyra misstänkta terrorbombare med tydligt anknytning till al-Qaida.

De fyra gripna ska ha varit inblandade i bombattackerna i Riyadh i Saudiarabien den 12 maj då minst 25 oskyldiga och 9 självmordsbombare dog, skriver AP.

Saudiarabiens inrikesminister Nayef pratade också om de terrorister som dog i bombattacken i Riyadh.

Han sa att tre av de nio terroristerna tidigare varit efterlysta i en vapenhärva med kopplingar till Usama bin Ladins terrornätverk al-Qaida.

Nayef säger att allt pekar på att de fyra gripna terroristerna också har anknytning till al-Qaida. De ska ha varit med och planerat bombattackerna i Riyadh men inte varit med och utfört dem.

Identifierar självmordsbombare

Enligt Nayef har polisen lyckats identifiera sammanlagt fem av de nio terrorister som dog i attacken. De övriga hoppas man kunna identifiera inom kort.

Nayef sa att man inte kunnat bekräftat några kopplingarna mellan attackerna i Riyadh och de i den marockanska staden Casablanca i fredags.

– Likheter mellan attackerna finns, men vi vill avvakta ytterligare information från de marockanska myndigheterna, sa Nayef.

Kritiserade amerikaner på plats

Fler är 60 amerikanska utredare från bland annat FBI hjälper de saudiarabiska myndigheterna att utreda attackerna den 12 maj.

al-Qaida har tidigare kritiserat Saudiarabien just för det nära samarbetet med USA i olika frågor.

al-Qaida anklagas för att stå bakom attackerna mot Word Trade Center och Pentagon den 11 september 2001. De sägs också ligga bakom bombningen av USS Cole i Jemen där 17 amerikanska soldater dödades.

Även senare terrorattacker har haft misstänkta kopplingar till al-Qaida. Nu senast självmordsbomberna i Casablanca och Riyadh.

Malin Ekmark