Inbördeskrig i Indonesien

Fredssamtalen strandade

NYHETER

Den indonesiska presidenten gick på söndagkvälllen ut och sa att regeringen ska starta ett krig mot rebellerna i provinsen Aceh, rapporterar nyhetsbyrån AP.

President Megawati Sukarnoputri utlyste undantagstillstång i Aceh efter de misslyckade fredssamtalen med separatiskrebeller från provinsen. Hon sa att det nu är krigslagarna som gäller.

Samtidigt gav hon armén klartecken till en storoffensiv mot gerillan.

Militären får makt i provinsen

Undantagstillståndet trädde i kraft omedelbart och enligt de dokument som presidenten undertecknat ska det gälla i sex månader, skriver TT.

Indonesiens säkerhetsminister Bambang Susilo Yudhoyono sa att speciallagarna ska kunna förlängas efter de sex månaderna.

Undantagstillståndet ger militären rätt att gripa och hålla kvar misstänkta utan hänsyn till de civila lagarna.

Militären kan också införa utegångsförbud och förhindra människor att resa in och ut ur provinsen. Nyhetsflödet i regionen kan också komma att stoppas.

Bara några timmar efter att undantagstillståndet trätt i kraft grep polisen åter igen fem ledande rebeller som haft nyckelroller i tidigare fredsförhandlingar.

De fem greps första gången i fredags när det skulle åka till Japan för att delta i de nya fredssamtalen. De släpptes på lördagen men greps alltså på söndagen igen, rapporterar AP.

Krig skadar civilbefolkning

Presidenten tog krigsbeslutet sedan representanter för rebellerna vägrat godkänna de fredskrav som den indonesiska regeringen ställde. Indonesien vill att Aceh ska acceptera en viss form av självstyre och godtar inte deras krav på total självständighet.

Den indonesiska regeringen har tidigare sagt att de kommer att sätta in en militär offensiv om fredsförhandlingarna misslyckas.

Rebellernas chefsförhandlare sa att Indonesiens regering aldrig visat någon riktig vilja att kompomissa.

– De ville bara ha en ursäkt till ett krig, sa Malik Mahmud enligt nyhetsbyrån AP.

Tusentals indonesiska soldater finns på plats i Aceh i väntan på att attackera separatisterna.

Tidigare insatser med Indonesisk militär i Aceh har fått frukansvärda konsekvenser för civilbefolkningen.

Den 9 december skrev parterna på ett avtal om eldupphör i Geneve men överenskommelsen bröts snart därefter.

De nu strandade fredssamtalen med schweiziska medlare pågick i Tokyo i två dagar.

Malin Ekmark