Regeringspartier vann belgiskt val

Framgångar för extremhögern

NYHETER

BRYSSEL

Den liberale premiärministern Guy Verhofstadt och hans socialistiska regeringspartner utropade sig till vinnare i söndagens val i Belgien.

Samtidigt tycktes extremhögern nå sitt bästa resultat hittills i ett parlamentsval.

Belgarna gick på söndagen till valurnorna för att välja en ny federal regering. I flera vallokaler var köerna långa på grund av problem med den elektroniska röstningen.

Det slutliga valresultatet väntades först under natten. Det stod dock klart att de största partierna i de senaste fyra årens regering stärkt sin ställning.

Liberalerna fortfarande största parti

Premiärminister Guy Verhofstadts flamländska liberaler såg ut att kunna behålla sin plats som landets största parti och få 15,4 procent av rösterna. Det är en ökning med en knapp procentenhet sedan valet 1999.

-Jag tror det är första gången en sittande premiärminister gått framåt i ett val, sade Verhofstadt.

Valets stora vinnare var dock de flamländska socialisterna, sp.a-spirit, under ledning av Steve Stewaert. De såg ut att gå framåt med fem omkring procentenheter och bli näst största part på totalt 14,5 procent. Även socialisterna i den franskspråkiga delen av Belgien gick framåt något.

Valets stora förlorare blev de gröna. Både franskspråkiga Ecolo och flamländska Agalev tappade kraftigt. De riskerar nu att hamna utanför regeringen. De gröna släpptes in i regeringen för första gången 1999. Då gick de starkt framåt, framförallt på grund av en livsmedelsskandal som skakade Belgien.

Kristdemokraterna förlorade

Premiärminister Guy Verhofstadts främste rival inför valet förklarade sig besegrad redan tidigt på kvällen.

-Vi lyckades inte, sade Stefaan de Clerck, ledare för det största oppositionspartiet, de flamländska kristdemokraterna, CD&V, efter att ha tappat en knapp procentenhet.

Bland de partier som gick framåt fanns främlingsfientliga Vlaams Blok. Partiets främsta mål är ett självständigt Flandern, men det har under sin valkampanj framförallt talat om stopp för invandring och nolltolerans när det gäller kriminalitet.

Vlaams Block såg ut att få 11,5 procent av rösterna och bli femte eller sjätte största parti. Det är en ökning med 1,5 procentenheter.

Partiet har gått framåt under hela 90-talet och når nu sitt bästa resultat i ett parlamentsval. Det sker trots att övriga partier satt Vlaams Blok i politisk karantän och sagt nej till allt samarbete. Därför är det osannolikt att partiet släpps in i en ny regering.

Vlaams Bloks ledare Filip Dewinter förklarade ändå att man vunnit en viktig seger.

Och för premiärministern Guy Verhofstadt är extremhögerns fortsatta framsteg besvärande. Han har sagt att hans regerings framgång kan mätas i extremhögerns tillbakagång.

Peter Wallberg/TT