Familjen överlevde båtexplosionen

NYHETER

GÖTEBORG

Här brinner motorbåten utanför Marstrand.

Ett par och deras dotter tvingades hoppa i vattnet.

- Det brann fort, båten bara exploderade, säger Ola på Marstrands Wärdshus, som såg olyckan.

Foto: CARL HELGEGREN
KLARADE SIG OSKADDA När båten började ryka slängde sig paret och deras dotter i vattnet. Då kom explosionen.

Carl-Magnus Helgegren bevittnade dramat från Koön tvärs över sundet. Han var på väg till bilen strax före klockan 15 i går.

- Jag hörde en stor knall, som ett startskott. Jag tittar runt hörnet och ser tre personer som ligger i vattnet, och en brinnande båt driver i riktning mot Marstrandsön.

- Jag hörde hur de ropade på hjälp därute. Man känner sig vanmäktig när man står på land, säger han.

Vittnen har beskrivit hur det först börjat ryka och familjen slängde sig omedelbart i vattnet. Alldeles efter det kom explosionen och båten började brinna våldsamt.

Flera båtar skyndade till hjälp. En man stack ut med sin plasteka från Hedvigsholmen och plockade upp de nödställda, Carl-Magnus Helgegren tror att de låg i vattnet runt sju minuter. Några seglare försökte komma nära den brinnande båten för att kontrollera om fler fanns ombord.

Oskadda men chockade

Paret, i 35-årsåldern, och flickan som bedöms vara i 8-10-årsåldern, hade flytväst och var simkunniga. De klarade sig utan fysiska skador men var självfallet chockade.

Den våldsamt brinnande båten drev snabbt mot hamnen och måste hållas borta, så att branden inte skulle sprida sig till båtarna där. Räddningstjänst, kustbevakning, ambulanshelikopter och lotsbåt kom till platsen. Allt gick snabbt.

Vraket gick itu

- Vi var där efter fem minuter, då hade kustbevakningen dragit ut båten och räddningstjänst hade börjat släcka, berättar Bengt Österberg på lotsbåten 727, som låg inne i Marstrands fiskehamn när larmet kom.

I går visste man inte vad som orsakat branden.

När vraket skulle forslas undan gick det itu och man ska nu ta upp det med hjälp av dykare.

Lena Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM