"Min huvuduppgift är inte att vara populär"

Sten Heckscher svarar på kritiken från rikskriminalens utredare

NYHETER

STOCKHOLM

Rikspolischef Sten Heckscher förstår missnöjet och oron hos utredare vid rikskriminalen efter Stockholmspolisens senaste gynnsamma löneavtal.

- Avtalet har ställt till stora bekymmer för oss. Det pågår nu en besvärlig löneförhandling och vi får se vad den ger, säger Sten Heckscher till TT.

Rikskriminalens utredare hävdar att de förlorat tusentals kronor på att jobba för Rikspolisstyrelsen i stället för vid Stockholmspolisen.

Vid rikskriminalens barnpornografigrupp har utredare slutat för att ta jobb vid Stockholmspolise stället.

- Det är besvärligt när erfarna utredare slutar, men även andra poliser kan göra det jobbet, säger rikspolischefen.

Han bedömer att polisen, trots hårt ansträngd ekonomi, skall klara det uppsatta målet om drygt 17 000 poliser år 2004/2005. Regeringen har också utlovat pengar. Men läget är pressat.

"Ständigt nya besked"

- Den sista smällen var pensionspremierna. Systemet är närmast otillständigt där man ständigt får nya besked och helt oförutsedda utgifter, säger Sten Heckscher.

Enligt honom betyder höjningen av pensionspremierna för statliga myndigheter för polisens del en höjning på nästan 300 miljoner kronor för innevarande år.

- Det gör ekonomisk planering synnerligen vansklig, säger Sten Heckscher.

Han ser kritiken mot honom personligen, senaste framförd i ett öppet brev till justitieminister Thomas Bodström, som ett inlägg i avtalsrörelsen och tycker inte att det skall tillmätas för stor betydelse.

"Människor får tycka vad de vill"

Det öppna brevet från kriminalinspektör Leif Svensson på ekobrottsmyndigheten i Kristianstad beskriver Heckscher som "yvigt".

- Det har väl inte fullständig kontakt med verksamheten. Men det råder fullständig yttrandefrihet i den här organisationen och människor får tycka vad de vill, säger Sten Heckscher till TT.

På frågan om vad medarbetarnas förtroende betyder för honom personligen säger Sten Heckscher att det har stor betydelse.

- Naturligtvis är det viktigt att medarbetare tycker att jag är någorlunda hyfsad. Samtidigt är min huvuduppgift inte att vara populär utan att försöka sköta ett jobb så bra som möjligt, säger Sten Heckscher till TT.

Webbradio:

Aftonbladet i går

TT

ARTIKELN HANDLAR OM