Äldre man slogs ihjäl vid t-banestation

Man med järnspett slog ner sju personer – tre var barn

NYHETER

En man i 70-årsåldern misshandlades till döds i Åkeshov i Stockholmsförtorten Bromma på måndagseftermiddagen.

Han attackerades av en man med ett järnspett.

Ytterligare sju personer skadades. Tre av dem var barn.

Foto: Hasse Rosenthal
En man i 30-årsåldern greps av polisen misstänkt för att ha misshandlat en äldre man till döds och skadat minst sju personer med ett järnspett.

Den gripne 32-åringen är misstänkt för flera brott.

-Han är för närvarande misstänkt för mord, försök till mord, grov misshandel, försök till grov misshandel och skadegörelse, säger Håkan Magnevill, stationsbefäl vid Västerortspolisen, till TT vid 22.30-tiden.

Magnevill förklarar den sista brottsrubriceringen med att mannen också slog flera slag mot en bil med det järnspett han hade som tillhygge.

Enligt Magnevill ska förhören med mannen börja vid 23-tiden på kvällen. Därefter tar åklagaren beslut om den misstänkte ska anhållas.

Den gripne är enligt Magnevill nu säkert identifierad.

Löpte amok

Dödsmisshandeln inträffade bara några minuter innan polisen fick larmet 14.45.

En 32-årig man började slå vilt omkring sig med ett halvmeter långt järnspett utanför Åkeshovs T-banestation i närheten av en skola.

Flera personer träffades av slag från spettet.

– Jag passerade platsen precis efteråt. Då låg människor på marken, den döde och ytterligare två personer, säger ett vittne till aftonbladet.se.

Enligt polisen skadades sju personer. Två kvinnor uppges ha skadats allvarligt. Förmodligen har de fått huvudskador.

En flicka i 12-14-årsåldern fick också ett slag mot huvudet. Lyckligtvis bar hon cykelhjälm och fick därför bara en lätt hjärnskakning.

Ytterligare en flicka i samma ålder fick ett slag mot armen som bröts.

En tredje flicka hamnade i ett allvarligt chocktillstånd och fördes också hon till sjukhus.

Greps på platsen

Misshandeln inträffade på öppen gata utanför T-banestationen nära Nya Elementarskolan. De första uppgifterna gjorde gällande att mannen gått bärsärkagång inne på tunnelbanestationen. Så var alltså inte fallet.

Mannen greps av polisen kort efter misshandeln av en polispatrull som redan fanns på plats.

De var där för att göra ett omhändertagande. När de fick larmet släppte de den omhändertagne och grep den misstänkte mördaren istället.

– När mina kollegor skulle gripa den misstänkte gav han bara upp, säger Diana Sundin på Västerortspolisen.

– Det var alltså ingen dramatik vid gripandet men med tanke på det brott han begått brottade man ner honom på marken och satte handfängel på honom.

– Tydligen var mannen väldigt lugn på vägen till stationen, säger Diana Sundin.

Enligt polisuppgifter till TV4 var mannen dock föremål för ett polisingripande i Stockholmsförorten Ulvsunda tidigare under dagen. Han ska även ha dömts för våldsbrott tidigare.

Poliserna skakade

Diana Sundin säger till aftonbladet.se att poliserna som var ute vid Åkeshov på eftermiddagen mår dåligt.

De har fått avlastnings- och stödsamtal under måndagskvällen. Först vid 19.30 påbörjade ett 15-tal poliser arbetet med att skriva rapporter om det inträffade.

– Vi fick väldigt många vittnesuppgifter på plats och många har ringt hit och berättat vad de sett, säger Diana Sundin.

Den misstänkte kommer inte att höras innan alla rapporter är skrivna.

Polisen har därför än så länge ingen aning om varför mannen angripit människorna och dessutom slagit på flera bilar. Den gripne har inte visat några uppenbara tecken på att vara påverkad av alkohol eller andra droger.

Människor oroliga

När händelsen blev känd blev polisen uppringda av många oroliga föräldrar med barn i Nya Elementar, skolan (årskurs sex till nio) intill brottsplatsen.

Fredrik Källmark, 43 år från Bromma, har två döttrar i skolan. Han kom till platsen strax efter det att polisen gripit gärningsmannen.

– Då höll flera personer på att göra hjärtmassage på en man som låg på marken. Ett par kvinnor, ganska kraftigt blodiga, fanns också kvar, säger han till TT.

Malin Ekmark, TT