Självmordsdåd i galleria i Israel

Minst fyra döda i femte attentatet på 48 timmar

NYHETER

JERUSALEM

Minst fyra människor miste livet i ännu ett självmordsattentat på måndagen - det femte på mindre än 48 timmar. Israels avspärrning av Västbanken stoppade inte attacken, som kan vara dödsstöten för ''färdplanen'' för fred i Mellanöstern.

Strax efter klockan 17 utlöste självmordsbombaren sitt dynamitbälte vid ingången till ett shoppingcenter i Afula, som ligger bara någon mil från västbanksstaden Jenin.

Efter explosionen utspelades kaotiska scener när ambulanspersonal och poliser rusade till platsen. Tre personer utöver attentatsmannen sades ha dödats och tiotals skadats.

Islamiska jihad tog på sig skulden för dådet, som var det femte i en serie attentat sedan i lördags kväll. I den dödligaste miste åtta människor livet när en buss sprängdes i luften i Jerusalem.

Attackerna kom just när Israel och palestinierna hade börjat prata fred med varandra igen, och Israel lade skulden på den palestinske presidenten Yasser Arafat.

'En krigsförklaring''

- Vad vi ser är en flodvåg av terrorattacker, till stor del inspirerad av Yasser Arafat. Det är en krigsförklaring mot den nyinstallerade palestinske premiärministern Mahmud Abbas och hans försök att leda in palestinierna på en fredligare väg, sade talesmannen Raanan Gissin.

Redan före attacken i Afula hade Israel spärrat av Västbanken. Åtgärden lyckades uppenbarligen inte stoppa självmordsbombaren i Afula, men hindrade tusentals palestinier från att komma till sina jobb.

Effekten var påtaglig vid den stora vägspärren vid Qalandiya mellan Ramallah och Jerusalem. På måndagen var scenen en annan än det vanliga folklivet. Endast en liten skara palestinier stod lydigt på kö i den stekande solen för att pröva lyckan.

De som hade blåa id-handlingar som visar att de hör hemma i Jerusalem släpptes igenom. Andra uppmanades av en ung soldat i solglasögon att vända tillbaka.

21-årige Ramallahbon Hasan hade varit fången i det militära ingenmanslandet sedan tidigt på morgonen. Han greps av soldater när han kröp igenom ett hål i stängslet en bit bort för att ta sig till al-Ram på andra sidan och jobba.

-Mycket folk gör som jag. Visst är det farligt, men man måste ju tjäna pengar, sade Hasan, som väntade på att få tillbaka sina id-handlingar och åka hem till Ramallah igen.

Kan bromsa fredplanerna

Efter attacken i Afula är frågan om Israel kommer att nöja sig med avspärrningen av Västbanken och Gazaremsan. En militär upptrappning kan bli slutet för den internationella ''färdplanen'' för Mellanöstern. Dessutom höjs röster inom den israeliska regeringen för att skicka Arafat i exil.

Hittills har premiärminister Ariel Sharon nöjt sig med att dra åt tumskruvarna på den ansatte PLO-ledaren. Från och med nu kommer Sharons regering att vägra träffa utländska ministrar som även vill besöka Arafat, trots att denne förnekar all skuld till terrorattackerna.

Det lär innebära att statsminister Göran Persson kommer att tvingas välja mellan Sharon och Arafat när han besöker regionen någon gång i juni.

Tidigare artiklar

Tomas Härenstam/TT