Karriärpendlare har allt att vinna

...men deras fruar är förlorarna

NYHETER

Är du en karriärpendlare?

I så fall är du ett framtidshopp. En person som inte låter bostaden bestämma var och med vad du jobbar.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Lars Ekström, 40, produktionsledare, bor i Svalöv och jobbar i Göteborg: – Jag veckopendlar till Göteborg och jobbar en dag på distans. Jag har min familj i Svalöv och vill inte flytta. Det känns bra, för jag har rötter i både Göteborg och Svalöv. Men jag har flackat runt så mycket så nu vill jag inte flytta mer.

Ett nytt ord är fött. Det föddes i går i en rapport från Kommunförbundet. Tillsammans med en konsultfirma har organisationen undersökt hur vi pendlar. De hittade karriärpendlaren.

En karriärpendlare är en person som byter jobb för att det är intressantare eller bättre betalt. Och som samtidigt överger den egna kommunen för att börja arbeta i en annan kommun.

Mellan 1999 och 2000 fick Sverige 265 000 nya pendlare. Den största gruppen, nästan 40 procent, var karriärpendlare.

Den typiske karriärpendlaren ser ut så här:

En man mellan 40 och 59 år.

Han kör bil, ofta längre sträckor.

Han bytte jobb för att få högre lön eller mer specialiserade och intressanta arbetsuppgifter.

Han bor oftast nära Stockholm, i Skåne eller i Jämtland. Däremot inte i det tredje storstadsområdet, Göteborg.

Karriärpendlaren är ett framtidshopp. I normala fall slutar svensken nämligen att flytta i 30-årsåldern. Då är bopålarna fast förankrade i berggrunden och förblir så under lång tid framöver. Kanske hela livet.

Bostaden styr ofta var man kan tänka sig att jobba. Det får helt enkelt inte ta för lång tid och vara för bökigt att ta sig till jobbet. Då avstår man hellre från att byta arbete.

Karriärpendlaren bryter mönstret. Han kastar sig i bilen och kör till sitt roliga arbete. Även om kontoret ligger långt bort. Enligt rapporten är det högvinst på Bingolotto. Individen, företaget och samhället, alla tjänar på nya kontaktnät och nya idéer. Dynamik, säger Kommunförbundet.

Utom för en grupp, kan tilläggas. Nämligen den som är gift med karriärpendlaren. Att sköta hemmet och barnen blir makans uppgift. Det ryms inte i karriärpendlarens schema.

Ödeshög en höjdare

Utan att det nämns i rapporten tycks det finnas ytterligare en orsak till karriärpendling. Nämligen trevliga bostadsorter. Varför skulle annars Ödeshög vara ett centrum för karriärpendlare?

Chansen att man bott och arbetat där för att sedan byta till ett nytt jobb i Linköping förefaller ganska liten. Mer troligt är att man bott i Linköping, flyttat till idylliska Ödeshög och behållit jobbet. Men då är man snarare bostadskarriärist, inte karriärpendlare.

Det är kanske något att tänka på för landets avfolkningskommuner. Bli gulligare, helt enkelt.

Här bor karriär- pendlarna

Lena Mellin