Mördade i tonåren

NYHETER

Redan för mer än 20 år sedan dömdes den 46-årige mannen för misshandel av sin sambo - den kvinna som han nu misstänks ha mördat.

Som 17-åring ströp han sin flickvän när hon ville göra slut.

Den 46-årige mannen kom till Jönköping från Finland när han var tolv år.

I skolan blev det problem direkt - han kunde inte ett ord svenska. Han skolkade så mycket i nian att han aldrig fullföljde skolan. I stället fick han praktisera på en industri och skötte sig så bra att han fick fast anställning.

Hon ville göra slut

När han var 17 år flyttade han ihop med sin ett år äldre flickvän. Några månader senare ströp han flickvännen efter en fest. Pojken blev ursinnig när hon ville göra slut.

Påföljden blev sluten psykiatrisk vård i ett och ett halvt år. Därefter har han haft en rad olika jobb, varvat med arbetslöshet.

Han har samtidigt fått behandling för sina alkoholproblem.

Under åren har han dömts för rader av brott vid drygt ett tiotal tillfällen. Det rör sig om stöld, olaga hot, olovligt fiske, misshandel, flera fall av rattfylleri och olovlig körning.

Slog sambon 1982

1982 dömdes han för misshandel av sin flickvän. Dragkedjan i hennes långbyxor var trasig, vilket gjorde att han misstänkte att hon varit otrogen.

2001 var han åter igen åtalad för att ha mishandlat henne efter en julfest där hon bland annat dansat med en arbetskamrat.

Svartsjuka gjorde att det åter blev bråk, där 46-åringen högg med knivar och ett svärd. Åtalet lades ner, men tingsrätten skrev i domen att den inte kan "frigöra sig från känslan att hon numera i stora delar styrs av att NN skall komma ifrån det inträffade så lindrigt som möjligt".

Hon hade då skador i händerna och i nacken.

I lördags natt blev hon ihjälskjuten.

Tidigare artiklar

Anders Johansson