Mutbrott i landstinget ska utredas

Locums anställda lät sig bjudas av leverantörer

1 av 2 | Foto: SCANPIX
Det blåser kring SL:s tillförordnade vd Ingemar Ziegler.
NYHETER

Snaran dras åt kring Stockholms läns landsting.

Korruption och vidlyftig representation – nu utreder Ekobrottsmyndigheten misstankar om mutbrott i landstingsägda Locum AB.

– Det här är djupt olyckligt. Med tanke på den ekonomiska verkligheten är det här inte bra för trovärdigheten, säger landstingets fullmäktigeordförande Conny Andersson (s).

Enligt Dagens Nyheter har anställda inom Locum vid flera tillfällen åkt på bjudresor som varit arrangerade av leverantörer. Och företagets vd Ingemar Ziegler beviljade först 11 månaders avgångsvederlag och sedan ytterligare 354 000 kronor i ersättning till en före detta anställd. Motprestation: att lämna all information han sa sig ha om företagets mutresor och vidlyftiga representation.

Nu är Ziegler tillförordnad vd i skandalomsusade SL.

”Ziegler var snäll”

– Man ska definitivt inte åka i väg på betalda resor. Men jag tror inte att Ingemar Ziegler har begått något fel, säger Locums styrelseordförande Dag Larsson.

Ersättningen till den före detta anställde förklarar Dag Larsson med att Ziegler varit för snäll.

– Han tyckte synd om den avskedade. Han har ju familj och de tyckte att de hade varit för hårda mot honom.

Revisorerna nöjda

Landstingets revision tycker sig inte ha brustit i sin uppgift att granska sitt eget bolag. I mars gav de i uppdrag till ett externt konsultbolag att utreda den före detta anställdes anklagelser. Och då riktades kritik mot bolagets ledning för att ha åkt på resor betalda av leverantörer.

I dag inleder åklagare Leif Görtz på Ekobrottsmyndigheten en genomgång av de uppgifter som framkommit för att se om det finns underlag till en förundersökning.

Landstingets skandalbolag

Anna Bengtsson