Svensk blir ny tv-chef i Irak

Ahmed al-Rikaby var tidigare progamledare i SVT

NYHETER

Uday Husseins forna irakiska statliga propaganda-tv ska byggas om till fritt medium i demokratins tjänst.

Uppdraget har gått till svenske Ahmed al-Rikaby, känd från sin tid som programledare för Mosaik.

al-Rikabys arbetsplats ligger bakom den amerikanska arméns hårdaste avspärrningar, i palatsområdet öster om Tigris mitt i Bagdad.

Bottenvåningen i det väldiga konferenscentret, där Saddam Hussein brukade samla Baathpartiets inre krets, är ett härläger. Amerikanska soldater sover i soffor och på heltäckningsmattor och hänger tvätt i lobbyn. På tredje våningen tar Iraqi Media Network (IMN) form, den nya och fria irakiska televisionen.

Saddams vilorum

Det råder nybyggarstämning. Fönsterrutorna är sönderskjutna, och överallt ligger sladdar, elektronikskåp och gammal och ny tv-utrustning. Redigeringen är inhyst i ett sovrum med guldlamerade stolar där Saddam Hussein sägs ha tagit sina tupplu rar vid partimötena.

I ett rum långt in i en korridor sitter al-Rikaby och funderar på bolagets nya logotyp. Han bär khakibyxor och olivgrön t-tröja, är lätt orakad och har mörka skuggor under ögonen efter fyra månaders hårt arbete.

-Batteriet som driver mig har laddats i 33 år, säger han om den omänskliga arbetsbördan.

Häromdagen tog han sin första dusch på två veckor. Han säger att han har jobbat 20 timmar per dygn sedan den 13 april, då arbetsgivaren, det amerikanska försvarsdepartementet, flög in honom till Bagdad.

Tål ingen censur

- Jag förstår att det kan verka konstigt att bygga en fri television med en sådan arbetsgivare. Men alla projekt behöver sponsorer, och vad är alternativet?

-Den intressanta frågan är hur man reagerar. Vi tillåter ingen påverkan i vårt arbete.

Ett försök att censurera sändningarna gjordes häromdagen, efter drygt en vecka i etern.

-Jag sa att då går jag direkt till hotell Palestine och håller presskonferens, säger al-Rikaby.

Sedan dess har relationen till och stödet från ledningen för ockupationen blivit bättre, tycker han.

-De har insett att vi inte är vilka som helst. Om vi lyckas etablera en fri television är det bra för både irakier och USA. Då kan vi alla vara stolta.

Unga reportrar

I början sände kanalen mest filmer och gamla inspelade konserter med egyptiska sångare. Men i förra veckan sändes Bagdads första fotbollsderby sedan kriget (oavgjort), och de unga reportrar som al-Rikaby försöker skola i oberoende journalistik producerar nu inslag som sänds med jämna mellanrum. Nyhetsprogram i egna format har inte börjat sändas.

Auktoritetsskräcken bland reportrarna är stor, och när Ahmed visar runt i radiostudion flyger de tre som sitter där upp och bockar åt chefen.

-En del börjar lära sig att inte göra så där, men det tar tid.

Egentligen anställdes han som nyhetschef, men han fungerar som programdirektör, lärare och slutstation för i stort sett alla beslut.

Baathfolk rensas ut

Ahmed al-Rikaby kom till Sverige som tonåring och började 1992 på Sveriges Radio. Mellan 1997 och 1998 var han programledare på SVT:s Mosaik men tröttnade.

-Jag ville göra något mer än att övertyga folk om att en invandrare är lika mycket människa som en helsvensk, säger han - men hyllar samtidigt den yrkeskunskap han skaffade sig i Sverige.

Han flyttade till London och sände i fem år radio till Irak via Radio Free Iraq. Erbjudandet om dagens jobb fick han på en workshop i Washington i januari.

Nästa uppdrag blir att rensa ut alla baathpartister från organisationen.

-Vi vet vilka de är. Jag ser det som ett hedersuppdrag. De har förföljt, bestraffat och till och med torterat sina anställda. De ska vara tacksamma för att allt som händer med dem är att de blir av med jobbet, säger han.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM