Drogade pojkar med yxa högg ner 46-årig man

NYHETER

14-åringarna tog droger och trodde att verkligheten var ett dataspel.

Maskerade i svart och beväpnade med yxa fann de en fiende.

Huggen träffade 46-åringen i magen och armen.

I fredags tog 46-åringen en kvällspromenad för att rasta sin hund i centrala Katrineholm.

Samtidigt gav sig två 14-åriga pojkar ut på stan. De hade tagit rohypnol, druckit alkohol och spelat ett dataspel som går ut på att man ska klä ut sig i olika masker och döda och skada motståndare.

Klädde sig i svart

Innan de gick klädde de sig i svart och sminkade sig hårt. En av dem gömde en yxa under rocken. Den andre tog på sig en hög hatt.

De var inte ute efter någon särskild - men har i polisförhör uppgett att de beväpnat sig för att de känt sig hotade.

På Vasavägen mötte de 46-åringen.

Strax efter mötet vände 14-åringarna och följde efter mannen som blev lite rädd och valde en annan väg än han tänkt sig. När han passerat över en grusås tittade han bakåt, men pojkarna var borta.

- Då hörde han hur någon kom nedspringande från åsen och sedan blev han attackerad, säger Hans Toftelid som är chef för utredningsenheten vid polisen i Katrineholm.

Högg honom i magen

Pojken med yxan högg mot 46-åringen och eggen skar rakt in i magen. Såret blev 15 centimeter brett. Nästa hugg träffade i vänster arm när 46-åringen försökte värja sig.

Såren syddes ihop på sjukhuset som han nu lämnat. Men 46-åringen är långt ifrån återställd.

- Han är mörbultad och mår inte bra psykiskt, säger Hans Toftelid.

I flera dagar famlade polisen i jakten på gärningsmännen. Ingen verkade ha sett yxöverfallet.

Samtidigt mådde pojkarna allt sämre.

- När de hade läst i tidningarna om vad som faktiskt hade hänt fattade de att det blivit värre än de förstått från början, säger Hans Toftelid.

I onsdags kom polisen dem på spåren. Vittnen hade trots allt iakttagit pojkarnas uppseendeväckande klädsel och de hämtades till förhör.

Erkände direkt

Den som hållit i yxan erkände nästan direkt.

Egentligen hade de bara tänkt att skrämmas lite.

- Plötsligt hade han fått för sig att han var en rollfigur i dataspelet som de hade spelat och att mannen de såg var en fiende i dataspelet, säger kammaråklagare Inga-Lill Staffansson.

Eftersom pojkarna inte är straffmyndiga kommer de inte att bli åtalade. De har i stället blivit överlämnade till socialtjänsten.

Camilla Norström