Gångstilen ska avslöja framtidens terrorister

Storebror ser dig med nytt superdatasystem

NYHETER

Det låter som science fiction men händer i verkligheten.

Med ett nytt dataövervakningssystem ska amerikanska agenter kunna övervaka människors liv, skriver tidningen Newsday.

Superdatasystemet är just nu under utveckling.

Terroristerna ska stoppas. När de skaffar pass, visa, arbetstillstånd och körkort ska informationen gå in i ett enormt dataövervakningssystem som är under utveckling.

Med det nya supersystemet ska man kunna följa alla transaktioner på internet och kunna samköra datasystem från hela världen.

Bakom utveckliggen av systemet står det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

Gången avslöjar dig

I systemet ska det finnas möjlighet att via satelliter och radar kunna ta reda på vart misstänkta terrorister befinner sig. Det som ska avslöja terroristen på långt håll är gångstilen.

Forskning har nämligen visat att en persons gångstil är lika unik som ett fingeravtryck. Man behöver inte köra något moon-walk eller någon av John Cleeses berömda silly-walks för att utmärka sig.

Gångstilen avslöjar också vem som bär på något tungt, exempelvis en 25-kilos sprängladdning.

Hittills har forskare framgångsrikt kunnat identifiera personer på några hundra meters håll, kunskap som ska hindra terrorister att komma nära viktiga byggnader.

Storebror ser dig

Forskningen kring övervakningssystemet pågår just nu i något som fritt översatt kallas för avancerade försvarsforskningsprojektsbyrån, DARPA.

Övervakningssystemet har redan blivit kritiserat i USA.

Pentagon vill att amerikanska agenter ska ha tillgång till all information om människors ekonomi, läkarbesök, boende, fingeravtryck, ansiktsform och gångstil. Och en person ska inte behöva vara misstänkt för något brott för att agenterna ska ha rätt att samla ihop all tillgänglig information om hans liv.

Malin Ekmark