Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki: ”Folk har rätt att vara rädda”

NYHETER

6 av 10 läsare på aftonbladet.se är rädda för att drabbas av oprovocerat våld.

– Människor har rätt att vara rädda. Vi kan inte påstå att vi är särskilt skyddade när sånt som hände i Åkeshov i måndags händer, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Om man tänker rationellt och ser på brottsstatistiken ska man inte behöva vara rädd för att drabbas av oprovocerat våld från en okänd person.

– Statistiken säger att man måste ha extrem otur för att drabbas, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Ändå förstår han människors rädsla.

– De är rädda eftersom inga rationella handlingar kan skydda dem mot sådana händelser som den i Åkeshov.

Kan man säga att det är något som inte står rätt till i samhället när sånt här kan hända?

– Det kan vara svårt att förutse vilken människa som kommer att drabbas av den här typen av totalt sammanbrott, men ofta finns det tydliga tecken. Den här typen av människor uppvisar rätt många symptom.

Om man bortser från det oprovocerade våldet, vad kan man göra för att skydda sig mot våld?

– Om du beter dig någorlunda rationellt och använder sunt förnuft så är risken att bli utsatt för våld mycket liten. Du ska undvika framförallt grupper av kraftigt berusade män och människor med ett aggressivt beteende.

– Men man ska komma ihåg att våldet inte är den största risken i samhället. Trafiken är betydligt farligare, säger Jerzy Sarnecki.

Malin Ekmark