Gripen med mordvapnet

Mannen anhölls i natt – vägrade tala i förhör

NYHETER

Här grips den 32-årige våldsmannen.

Tidigare en småbrottsling och narkotikamissbrukare. Han anhölls i natt, misstänkt för bland annat mord.

- Det är inte så jag känner honom, säger en granne.

Foto: PEO SÄNNÅS
Dramat är över Polisen har just gripit den 32-årige våldsverkaren. Han hade fortfarande järnspettet i sin hand men omhändertogs utan några större problem.

Mannen vägrade under gårdagen och natten att uttala sig i förhör med polisen. Han kräver att han först ska få en advokat hos sig.

- Han får en advokat på tisdagsmorgonen, säger stationsbefälet Lars Eriksson till TT.

Grannarna i fastigheten där 32-åringen bor är chockade. Och lite undrande. Ingen anade att deras granne var kapabel till ett grovt våldsbrott.

- Han var trevlig och hälsade alltid glatt, säger en granne.

En annan säger:

- Jag hoppas verkligen att det inte är han. Det är inte så jag känner honom. En trevlig kille som jag pratade fotboll med. Han håller på Djurgården precis som jag.

Beskrivs som trevlig

Samtliga grannar Aftonbladet talat med beskriver 32-åringen som en trevlig men tämligen anonym person. Han arbetade som målare och är intresserad av fotboll. Mer än så vet inte grannarna.

- Ibland har han spelat hög musik och haft fester som pågått till morgonen. Men värre än så har det inte varit.

Psykiskt labil

Men hos polisen är mannen känd sedan länge.

- Inte som någon storbuse utan för att han gjort knäppa saker, säger en polis.

32-åringen är dömd flera gånger för vålds- och narkotikabrott. Han har också omhändertagits av polis vid flera tillfällen när han varit påverkad. De senaste åren har han varit inneboende eller bott i andra hand på fyra olika adresser i Stockholm. För poliser som tidigare träffat mannen på stan är det uppenbart att 32-åringen haft problem och är psykiskt labil.

- Det är en person som har problem med droger med mera. Vi har tagit in honom för lite småkonstiga grejer, fyllor och så, säger en polis.

Polisen är frusterad

- Det här måste vara en människa som rimligtvis haft kontakt med psykvården, med tanke på hur han transporterats fram och tillbaka vid olika tillfällen. Polisen är frustrerad över att det varit omöjligt att hindra mannen från att begå våldsdådet i går.

- Att vara psykotisk är inte brottsligt, det är det som är problemet. Vi har inget att ta dit honom på. Man känner sig väldigt låst.

Jens Kärrman