Hot om nya attacker mot Saudiarabien

NYHETER

al-Qaida påstås planera nya terrordåd i Saudiarabien.

Nu stängs flera ambassader i landet på grund av säkerhetsskäl.

USA, Storbritannien och Tyskland är först med att stänga ambassader och konsulat i Saudiarabien efter terrorattentatet i Riyadh den 12 maj då 34 människor dödades och omkring 200 skadades.

Efter uppgifter från både amerikanska och saudiarabiska myndigheter om att al-Qaida planerar ytterligare terrordåd i Saudiarabien stänger även Tyskland sin ambassad, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Samtidigt meddelade de saudiarabiska myndigheterna på tisdagen att de gripit ytterligare tre misstänkta medlemmar i al-Qaida. Gripandet ska ha skett på måndagen i hamnen i Jiddah i sydvästra Saudiarabien.

Myndigheterna har inte sagt att man misstänker de tre för inblandning i bombningarna den 12 maj. Däremot har man sedan tidigare fyra gripna som misstänks för inblandning i bomdåden.

Varnar för nya attacker

USA:s federala polis FBI gick ut med en varning för fler terrordåd inom kort.

-USA:s underrättelsetjänster bedömer att angrepp på amerikanska och västerländska mål utomlands är sannolika, sade en FBI-företrädare i Washington och tillade att attacker på amerikansk mark heller inte är otroliga.

USA:s allmänna terrorberedskap höjdes till orange i samband med Irakkrigets utbrott, men sänktes ett steg i mitten av april. Mot bakgrund av de förödande självmordssprängningarna i den saudiska huvudstaden i förra veckan ska den nu återigen höjas till orange, sade källor i Washington på tisdagskvällen.

Flera terrorceller i landet

Terrorhoten mot Saudiarabien bygger på trovärdig information säger man från amerikanskt håll, men hoten är inte riktade mot några utpekade mål.

De saudiarabiska myndigheterna säger att de känner till omkring 50 militanta medlemmar från tre olika saudiarabiska terroristceller. Vissa av medlemmarna är döda.

En av terroristcellerna misstänks stå bakom bomberna i Riyadh. En annan cell sägs ha flytt landet.

Från saudiarabiskt myndighetshåll säger man att de överlevande terroristerna är redo för fler självmordsattacker, att de har nära anknytning till al-Qaida och att de har en hård kärna av sympatisörer.

Malin Ekmark, TT