Landstingschefer på lyxresa

NYHETER

Höga chefer och politiker inom Stockholms läns landsting har åkt på lyxresor för hundratusentals kronor.

Samtidigt tvingar dålig ekonomi landstinget att höja avgiften för läkarbesök.

Cheferna och politikerna har åkt på lyxkonferenser där flyg i business class, flotta hotell och dyra middagar är mer regel än undantag, visar en gransking som Svenska Dagbladet gjort.

En konferens till Edinburgh förra våren gick på en halv miljon kronor. Pengar som togs från ett konto på Hälso- och sjukvårdsnämnden som kallas "Patienten har rätt - att stärka patientens ställning".

Både sjukvårdsdirektör Lars-Bertil Arvedsson, som godkände Edinburgh-resan, och kristdemokraten Stig Nyman som var med på resan, hävdar att det är ytterst ovanligt att landstinget reser business class.

Trots det reste båda två business class igen två månader senare när de skulle till Sankt Petersburg. Likadant gjorde en grupp på sju topptjänstemän inom landstinget när de skulle till Storbritannien i mars förra året.

Samtidigt som landstinget köper dyra flygbiljetter för skattebetalarnas pengar brottas man med ett skenande budgetunderskott.

Från 1 juli i år kommer det bli dyrare att gå till doktorn, en sparåtgärd landstinget satt in för att komma till rätta med sin dåliga ekonomi.

Åsa Asplid