BSE-larm stoppar köttimport från Kanada

USA och Japan agerar efter larm om galna ko-sjukan

NYHETER

USA och Japan agerade snabbt efter beskedet i tisdags att en ko i Kanadas nötköttsproducerande provins Alberta konstaterats bära på galnako-sjukan.

Båda länderna förbjöd all import av nötkött från Kanada.

-USA kommer tills vidare inte att tillåta import av några produkter från idisslare, sade den amerikanska jordbruksministern Ann Veneman.

Inget direktimport av kanadensiskt nötkött sker till Sverige, enligt Anna Arvidsson på Livsmedelsverkets enhet för internationell handel.

Men om kanadensiskt kött exporteras till andra EU-länder kan det säljas vidare till Sverige, utan att myndigheterna har kontroll över det.

– Det är bara avsändarlandet som vi får uppgift om. Om Danmark importerat kanadensiskt kött och det har sålts vidare hit så ser vi inte varifrån det kommer, säger Runo Samuelsson vid Statistiska centralbyrån.

Stoppas i Japan

Från flera håll kom uppgifter om att världsmarknaden för nötkött reagerar på beskedet från det stora producentlandet Kanada.

-För att garantera att sjukan inte når Japan har vi förbjudit införsel från Kanada av kor, getter och får likaväl som alla produkter som tillverkas av dem, meddelade jordbruksdepartementet i Tokyo.

Australiens producenter beklagade sina kanadensiska kollegers problem och planerade för ökad egen försäljning till de marknader som stängs för kanadensiskt nötkött.

Kan få förödande följder

De kanadensiska köttproducenterna försökte dämpa effekterna:

-Det drabbade djurets kött såldes aldrig till föda. Detta var ett isolerat fall. Sjukdomen sprids inte från djur till djur och alla åtgärder har vidtagits för att hejda dess utbredning, hette det i ett uttalande från det kanadensiska förbundet för boskapsuppfödare.

När galnako-sjukan dök upp i Europa för 17 år sedan fick den förödande följder för hela köttindustrin.

TT