Hjärnan bakom Bali-bomberna inför rätta

Riskerar dödstraff

NYHETER

Imam Samudra, 33, fick sin träning av al-Qaida.

Han pekas ut som hjärnan bakom terrorbomberna på Bali.

I dag åtalades han för att ha planerat attacken som dödade över 200 människor.

Foto: AP
Imam Samudra, hjärnan bakom bombdådet på Bali, strax efter gripandet.

Attacken mot Sari Club och Paddy’s Bar är det blodigaste terrordådet sedan den 11 september. Totalt sitter 33 misstänkta häktade för bomberna på Bali som tog över 200 människors liv – däribland sex svenskar.

Den misstänkte bombmakaren – kallad Amrozi, den leende terroristen – har redan ställts inför rätta. Och på onsdagen åtalade de indonesiska myndigheterna den utpekade hjärnan bakom attacken: Imam Samudra som anklagas för att vara en av toppmännen inom terrornätverket Jemaah Islamiyah. En grupp som enligt inhemska och amerikanska myndigheter har nära kontakter med al-Qiada.

Riskerar dödsstraff

Sumadra åtalas med stöd av landets nya, hårda terrorlagar för att ha planerat attacken.

– Om han döms riskerar han dödsstraff, säger Mohammed Salim, talesman för åklagarsidan, till nyhetsbyrån AP.

Imam Samudra greps när han i november försökte fly till ön Java med en passagerarfärja. Han anklagas för att ha valt ut målen och för att hållit i planeringsmöten. Enligt brittiska BBC misstänks han också ha funnits kvar på Bali fyra dagar efter attacken för att försöka ta reda på hur polisens arbete fortlöpte.

Imam Samudra erkände dådet direkt. 33-åringen – som ska ha tränats av al-Qaida – ångrar sig inte. I stället har han i lokala medier förklarat att bomberna var en hämnd för alla muslimer som dödas världen över.

Misstänks för fler bombdåd

Men åklagaren har mer bevis än så. I dag lämnades bland annat en bärbar dator och en detonator in till rätten. Och åklagarsidan hoppas även kunna knyta Imam Samudra till fyra kyrkobombningar i provinsen Riau och till ett rån mot en guldsmedsaffär 2000. Enligt åklagarsidan ska rånet ha utförts för att finansiera attacken på Bali.

I två hus som Imam Samudra hyrde före terrordådet ska polisen ha hittat militära instruktionsfilmer och videoinspelningar med Usama bin Ladins tal.

Rättegången inleds inom tio dagar.

Terrornätverket Jeemah Islamiya som anklagas för terrordådet sägs ha närmare 300 veteraner från Afghanistan. Det är den grupp i Indonesien som utpekats som närmast al-Qaida.

Jeemah Islamiyas ledare Abu Bakar Basyir, 64, hålls häktad i Jakarta.

Tidigare artiklar

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM