Stockholm riskerar lamslås av strejken

Kommunal planerar att varsla bussförare

NYHETER

Kommunal är på väg att lägga ett strejkvarsel för bussförarna i Stockholm och broderförbundet Seko ställer sannolikt upp med sympativarsel för tunnelbanan och pendeltågen.

Bussarbetsgivarna protesterar och anser att det eventuella varslet visar på fel i regelverket.

Kommunal står i begrepp att utöka sitt strejkvarsel i konflikten med Kommun- respektive Landstingsförbundet. Anledningen är att facket vill sätta extra tryck på arbetsgivarna och få strejken att bli synligare.

Kommunal kommer att varsla om strejk för busschaufförerna vid lokaltrafiken i Stockholm och andra strategiska funktioner runt om i landet, skriver SKTF-tidningen på sin internetsida.

TT har fått uppgifterna bekräftade, även om det är oklart när ett sådant varsel i så fall kommer:

- Troligtvis innan veckan är slut, säger TT:s källa.

Sympatiåtgärder

Kommunal har också bett Seko, som organiserar tunnelbane- och pendeltågsförare, om sympatiåtgärder. De bägge fackens förhandlare träffas på onsdagseftermiddagen sedan Kommunal tagit muntlig kontakt med Seko på tisdagen, enligt TT:s källa.

Från Kommunals sida omgärdas planerna av stort hemlighetsmakeri.

- Jag kommenterar inte det, säger Kommunals avtalsombudsman Håkan Pettersson till TT.

I övrigt är det fortfarande dött på förhandlingsfronten gentemot arbetsgivarna, samtidigt som runt 47 000 Kommunalare fortsätter sin strejk i 60 kommuner runt om i landet.

- Det är total stiltje just nu, säger Pettersson om förhandlingsläget.

Peter Jeppsson, vd för Bussarbetsgivarna, är upprörd efter att ha tagit del av ryktet om strejkvarsel mot Stockholms busstrafik. Han har fått diskussioner om ett varsel bekräftade i kontakter med Kommunal, men fått informationen att inget beslut i frågan ännu är fattat.

Ovänlig handling

- Jag har skrivit ett brev till Kommunal där vi talar om att vi skulle anse det som en direkt ovänlig handling som skulle skada våra relationer allvarligt om man tog sig för någonting sådant, fortsätter Jeppsson.

- Vi skulle ta väldigt illa upp om man, som ett redskap i en konflikt med de kommunala arbetsgivarna, tog till stridsåtgärder mot privata företag som redan har sina avtal slutna och där det råder fredsplikt. Det skulle vi ta mycket allvarligt på, säger Jeppsson.

Han tillägger att det hela visar på fel i regelverket.

- Jag tycker i grunden att det är en väldig brist i regelverket att det överhuvudtaget är möjligt med den här typen av sympatiåtgärder. Det är bisarrt att regelverket är sådant.

Olle Lindström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM