”Upprepa attacken från 11 september”

bin Ladins andreman uppmanar muslimer slå till mot Amerika, England, Australien och Norge

Foto: Al-Jazeera/APTN
Videobild från arabiska tv-stationen Al-Jazeera. Usama bin Ladin lyssnar eftertänksamt när andremannen Ayman al-Zawahri talar.
NYHETER

USA fruktar nya attacker från al-Qaida.

I Saudiarabien ska tre terrorister ha planerat att kapa ett plan och krascha mot en byggnad.

Och i ett ljudband som sägs komma från bin Ladins närmaste man hotas bland annat Norge.

På tisdagen höjde USA åter hotnivån till ”orange” – hög. Säkerhetsministern Tom Ridge tror att terrornätverket al-Qaida är inne i en operativ fas och har gått ut med en nationell varning till berörda myndigheter.

Och i dag avslöjas nya terrorhot:

I måndags kväll greps tre män på Jeddahflygplatsen i Saudiarabien när de skulle gå ombord på ett plan till Sudan. Källor uppger nu för tv-bolaget CNN att de tre – som misstänks tillhöra den terrorcell som utförde förra veckans attacker i Riyad – planerade att kapa planet. De hade knivar och testamenten på sig och sägs ha planerat att krascha planet i en byggnad i Saudiarabien.

På onsdagen sände det Qatarbaserade tv-bolaget delar ur ett ljudband som sänts till stationen. Rösten ska tillhöra Usama bin Ladins närmste man Ayman al-Zawahri.

– Betrakta era 19 bröder som attackerade Amerika i Washington och New York med sina plan som ett föredöme, säger Ayman al-Zawahri.

På bandet uppmanar han alla muslimer att upprepa attacken den 11 september och utföra självmordsattacker mot ”ambassader som tillhör Amerika, England, Australien och Norge”.

– Förvandla jorden under deras fötter till eld, säger han.

Bolagets chefredaktörer Ibrahim Hilal säger till nyhetsbyrån AP att man fick bandet på tisdagskvällen, men han vill inte säga hur. Rösten sägs likna tidigare inspelningar med al-Zawahri.

Amerikanska underrättelsekällor säger till CNN att bandets äkthet nu ska kontrolleras.

Mattias Lundell