Gå ner i vikt? Ät fett, inte kolhydrater

Undvik frukt, potatis och bröd – nya rön av forskare i USA

NYHETER

Den som snabbt vill gå ner i vikt ska avstå från frukt, potatis och bröd. Ät i stället kött, smör och ägg.

Det visar två nya studier i USA. De bekräftar att den omstridde läkaren Robert Atkins kan ha haft rätt när han hävdade att kolhydrater, inte fett, är boven i dramat vid övervikt.

Atkins publicerade sina idéer redan för över 30 år sedan. Ända sedan dess har hans metod varit omstridd.

Han hävdade ända fram till sin död i år att en kost som innehåller mycket fett och proteiner - som fläsk och ägg - är effektiv som bantningsdiet, så länge kolhydratintaget reduceras kraftigt. I stället för att räkna kalorier gäller det att hålla kolhydraterna ifrån sig. Kolhydrater finns i riklig mängd i exempelvis bröd, pasta och potatis.

Detta har, föga förvånande, förkastats av många experter i ämnet. Den rekommendation som i de flesta fall fortfarande ges till den överviktige är att hålla ner på kalori- och fettintaget.

Nya belägg

Men de nya studierna, som båda publiceras i det senaste numret av den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine, ger vetenskapliga belägg för att Atkins inte hade fel när han stred för sin hypotes.

I den ena studien, som utförts av forskare vid universiteten i Pennsylvania, St. Louis och Colorado, deltog 63 överviktiga personer. Halva gruppen fick under ett års tid en traditionell bantningsdiet byggd på den klassiska kostcirkeln, medan den andra halvan följde de rekommendationer som Atkins givit.

Resultaten är, om inte dramatiska, ändå mycket tydliga. De som följde Atkins-dieten minskade mycket snabbare i vikt. Efter sex månader hade de tappat i snitt nio kilo, medan personerna i den andra gruppen bara tappat fem kilo.

Liknande resultat erhölls i den andra studien som utförts av forskare vid Philadelphia VA Medical Center. Där deltog 132 kraftigt överviktiga personer. Efter ett halvår hade deltagarna i Atkins-gruppen tappat i snitt sex kilo. I den andra gruppen var viktminskningen i snitt bara knappt två kilo.

Bättre blodfettvärden

Forskarna fann också att Atkins-dieten gav bättre blodfettvärden, vilket minskar risken för hjärtproblem.

Deras slutsats är att vår besatthet av att minska fettintaget kan vara ett misstag. Människorna har tagit till sig budskapet att äta mindre fett, men ändå ökar antalet överviktiga för varje år.

- Atkins borde kanske ha tagits mer på allvar. Det finns risker med en kraftig konsumtion av kolhydrater, säger Frederick Samaha, som lett en av studierna.

Roland Johansson/TT