Nytt hopp om att Douglas får leva

NYHETER

JÖNKÖPING

Häng inte näbb Douglas - dina chanser till ett värdigt liv har ökat rejält.

Och du har svenska folkets helhjärtade stöd.

Foto: KAI REHN
STORT STÖD Att papegojan Douglas sitter isolerad har upprört många. Närmare 25 000 personer har hört av sig till Aftonbladet för att visa sitt stöd för den deprimerade aran.

Filmpapegojan från "Pippi på de sju haven" är plötsligt hela nationens angelägenhet. Närmare 25 000 människor har hört av sig till Aftonbladet och alla kräver nåd för Douglas:

- Släpp honom ur EU:s husarrest omedelbart!

Jordbruksverkets generaldirektör Mats Persson säger:

- Självklart måste vi försöka hitta en lösning så fågeln får det bra.

Sedan många år tillbaka bor Douglas, 50, i en stor bur tillsammans med sina papegojkompisar på Tropikhuset i Jönköping.

Men när Jordbruksverket nu börjat strama upp rutiner och se över regler gällande a-listade djur hamnade Douglas med näbben i kläm. Eftersom ingen tycks veta hela hans bakgrund saknar han den dokumentation som krävs för att få visas i kommersiellt syfte.

Har slutat prata

Alltså förpassades Douglas till ett ensamförvar där han vantrivs, noppar bort sina fjädrar och har slutat prata.

- Vi har all respekt för EU-reglerna som ska skydda utrotningshotade djur - men här har de dragits till absurditetens gräns, säger Elisabet Jensen på Tropikhuset.

Samma tankar tycks nu ha slagit rot på Jordbruksverket. Generaldirektör Mats Persson verkar inte främmande för att hissa vit flagg.

- Det är helt riktigt att dessa ärenden kan förefalla absurda - men nog ska den här

situationen gå att diskutera.

Du är alltså beredd att ge Douglas amnesti?

- Personligen kan jag inte styra i ett enskilt ärende. Däremot är det viktigt att djuret inte lider under vår handläggningstid som kanske tar någon månad.

Kan det bli fråga om avlivning?

- Nej, nej, det tror jag absolut inte.

Men så kan ju reglerna tolkas om ägaren inte kan visa godtagbar dokumentation på djuret i ett par generationer bakåt - i Douglas fall är det ju omöjligt med tanke på att han är 50 år. Hur ska ägaren göra?

- Höra av sig till oss och prata om saken.

En balansgång

Känner du ingen oro för att allmänheten tappar förtroendet när ambitionen att följa EU:s regler framstår som närmast stollig?

- Jo, men det handlar om en knepig balansgång. Å ena sidan skyddet av utrotningshotade djur och försöken att stoppa smuggling - å andra sidan hur reglerna ska efterföljas rent praktiskt.

Skydd för hotade djur

Ebba von Essen