Svensk ska leda räddningsarbetet

Lars Johansson, 42, åker till drabbade området i kväll

Foto: SIRENEN
Lars Johansson på Räddningsverket är en av de experter som först kallas in vid en plötslig naturkatastrof.
NYHETER

I natt larmades Lars Johansson, 42, om den svåra jordbävningen i Algeriet.

Han svarade ja på förfrågan från FN – och åker till området i kväll.

– Nu fokuserar man på att söka rätt på människor. Efter två till tre dygn sjunker antalet som kan räddas drastiskt, säger han till aftonbladet.se.

Jordbävningskatastrofen i Algeriet växer. Dödssiffran är, enligt lokal radio, uppe i minst 643 personer och nu förbereder omvärlden en massiv hjälpinsats.

Lars Johansson – på det svenska Räddningsverket – är en av de experter som först kallas in vid en plötslig naturkatastrof. Han hjälper till att organisera omfattande räddningsinsatser och hans familj vet att risken alltid finns att han måste åka till ett nytt katastrofområde.

När larmet kom i natt tvekade han inte.

”Extra kort startsträcka”

– Det var extra kort startsträcka den här gången. Men det viktiga är att man kan ställa upp. Vid en stor händelse så behövs vårt stöd, säger Lars Johansson.

Han har tidigare rest för Räddningsverkets räkning till Turkiet 1999 och El Salvador 2001 och är medveten om riskerna.

– Jag har varit med om efterskalv tidigare och man måste tänka på hur man beter sig, säger Lars Johansson.

– Man måste vara på sin vakt och tänka på vilka byggnader man kan gå in i. Vi kommer dessutom att ha med oss tält så att vi kan sova utomhus.

Förfrågan till Räddningsverket kommer från FN:s samordningsorgan Undac. Och Lars Johansson ingår i en grupp på åtta personer som i kväll reser från Zürich eller Genève till Algeriet.

”Bedömer hjälpbehovet och samordnar”

– Vi ska stödja de algeriska myndigheterna. Vi bedömer hjälpbehovet och samordnar den internationella hjälpen så att alla inte hamnar på samma plats, säger han.

De första tre dygnen är viktiga – sedan minskar chanserna att hitta fastklämda vid liv. Under dagen har flera länder lovat att skicka krishjälp. Tyskland och Frankrike har personal på väg och Lars Johansson kommer sannolikt att få sällskap av ytterligare svenskar.

– Troligtvis kommer vi att skicka två sambandstekniker också. Förhoppningsvis kan de resa i väg redan i dag. Det ska ske så snabbt som möjligt, säger Mats Oscarsson, informationschef på Räddningsverket.

– Vi har en snabb reaktionsförmåga. Vi är beredda när det händer och när förfrågan kommer, säger Lars Johanson.

Räddningsverket har redan börjat planera för en större insats. Man går nu igenom utrustning och planerar för att sätta samman en räddningsstyrka om det skulle behövas.

Mattias Lundell