Över 80 svenskar till Algeriet i natt

Ska bistå i räddningsarbetet efter jordbävningen

NYHETER

Under natten till fredagen skickar Räddningsverket över 80 personer och tolv hundar för att bistå vid räddningsarbetet i jordbävningsdrabbade Algeriet.

Beslutet fattades sent på torsdagskvällen, sedan Algeriet vid EU kommit med en officiell begäran om hjälp.

- Vi hade naturligtvis beredskap och vår personal satt mer eller mindre och väntade på besked, säger Gunno Ivansson på Räddningsverket till TT.

Det första planet, en rymlig Herkules-maskin, planerade att lyfta från Såtenäs i Västergötland vid tretiden på natten med fem personer samt i huvudsak mängder med utrustning.

- Det handlar om sökutrustning av olika slag samt tält och förnödenheter, säger Gunno Ivansson.

Vid femtiden på fredagsmorgonen reser så huvudstyrkan från Landvetter med 70 personer samt tolv sökhundar. Ytterligare några timmar senare på fredagsmorgonen, klockan nio, lyfter ännu ett Herkulesplan med fem personer och utrustning.

De åtta räddningsarbetarna kommer från Stockholm, Göteborg, Malmö samt Södertörn.

Varje timma dyrbar

De flygs i första hand till Alger, varifrån de kommer att sättas i arbete på olika håll. Hjälparbetarna och hundarna är specialtränade att hitta överlevande i rasmassor.

- Efter en jordbävning är varje timma dyrbar, men vi måste först göra en bedömning av hjälpbehovet. Erfarenheten visar att det kan bli bekymmer om man inte kommer med rätt resurser och inte vet var och hur man ska jobba, säger Mats Oscarsson, presschef på Räddningsverket, till TT.

Räddningsverket tar samma utrustning i bruk som användes efter jordbävningen 1999 i Turkiet.

Svenska Röda Korset är berett att bistå Algeriets Röda Halvmåne om hjälp efterfrågas. Utrustning för vattenrening står packad och klar och Halmstad redo att skickas ner.

- Ett problem med Algeriet är den komplexa politiska situationen som inte präglas av öppenhet och samarbetsvilja. Det försvårar hjälparbetet, säger Per Allan Olsson, katastrofsamordnare för Röda Korset.

Inte många svenskar

Efter den stora översvämningen i Algeriet 2001 har Röda Korset och Sida deltagit i ett internationellt hjälpprojekt för att höja katastrofberedskapen i landet.

- De har fått hjälp att utbilda frivilliga och bygga upp katastroflager. Det märks att arbetet har haft effekt, säger Per Allan Olsson.

I Algeriet finns inte många svenskar. På ambassaden jobbar tre personer från Sverige och de känner till ytterligare en handfull svenskar som befinner sig i landet, bland annat anställda på Ericsson och ABB.

- Alla svenskar som är kända av ambassaden är välbehållna, säger Kristina Östergren på utrikesdepartementets pressjour.

Enligt svenska ambassaden i Alger har flygplatsen kunnat hållas öppen hela tiden.

Karin Olander/TT/Göran Sjögren/TT