55 nya sars-fall i Taiwan

Fyra nya smittade i Kanada

NYHETER

Spridningen av den dödliga sjukdomen sars fortsätter i Taiwan.

På fredagen rapporterade myndigheterna att 55 nya sars-fall har upptäckts.

Det hårt drabbade Kanada som förklarades fritt från sars, har upptäckt fyra nya misstänkta fall.

Totalt har nu 538 människor smittats av det fruktade viruset i Taiwan. Bara Kina och Hongkong har redovisat fler fall.

Det taiwanesiska hälsodepartementet rapporterade att lungsjukdomen skördat 60 liv och att 82 personer har tillfrisknat sedan de smittats av det influensaliknande viruset.Vidtagit åtgärder

Enligt Taiwans hälsominister, Chen Chien-Jen, har myndigheterna vidtagit kraftfulla åtgärder för att stoppa smittan.

Sjukhus bötfällda

Bland annat har kontrollen skärpts på sjukhusen, där de allra flesta av de drabbade har smittats. Regeringen har bötfällt flera sjukhus sedan de dröjt med att rapportera sars-fall till hälsomyndigheterna. Även enskilda läkare har fått böter.

Det dödliga viruset upptäcktes först i södra Kina i november. Sedan dess har nya fall rapporterats från ett 30-tal länder. Hittills har nästan 700 människor avlidit till följd av sjukdomen.

Taiwan har uppvisat den snabbast växande smittospridningen och Världshälsoorganisationen (WHO) har skickat experter för att begränsa smittan.

Nya fall i Kanada

Kanada är det land utanför Asien som drabbats hårdast. Bara i området runt Toronto har 24 människor avlidit, jämfört med 300 dödsfall i Kina och över 250 i Hongkong.

För en vecka sedan förklarade WHO emellertid att Kanada var fritt från sars. Trots detta kom oroande rapporter på torsdagen: fyra sannolika fall har upptäckts.

Myndigheterna kallade till presskonferens sedan tester som gjorts tyder på att fyra Torontobor smittats. De nya fallen, som ännu är obekräftade, kan härledas antingen från en person som besökt Asien, eller från det kanadensiska sjukvårdsinrättningar, uppgav tjänstemän.

WHO har varnat för resor till de värst utsatta områdena i södra Kina, till Hongkong eller Taiwan.

aftonbladet.se , TT