Giftödla försvunnen från terrarium i Malmö

NYHETER

En giftig gilaödla har försvunnit från terrariet i Folkets Park i Malmö.

Den dyrbara och sällsynta reptilen har anmälts som stulen.

– Det skulle förvåna mig mycket om den rymt. Gilaödlorna är inte några utbrytarkungar, säger Jonas Wahlström, djurexpert på Skansen.

Den försvunna ödlan har inte synts till på två veckor och har nu anmälts stulen. Den beräknas vara värd cirka 20 000 kronor.

Den orange-svarta ödlan förekommer naturligt i södra USA, där den kallas för gilamonster. Den blir som mest en halv meter lång och lever av småbyten som fågelägg och fågelungar.

– Gilaödlorna är väldigt tröga och ganska knubbiga, säger Jonas Wahlström.

Hur giftiga är de?

– De har inga gifttänder. Istället är det saliven som är giftig. De tuggar i ett öppet sår och så förgiftar saliven bytet.

Är de farliga för människor?

– Nej. Det har förmodligen förekommit nåt dödsfall, men att påstå att den är så förskräckligt farlig att man dör av ett bett är fel. I så fall måste den verkligen tugga sig fast. Så det finns ingen som helst anledning att råka i panik för de närboende.

Hur klarar den sig i svenskt klimat?

– Den klarar den svenska högsommaren utan problem, men sen kommer den långsamt att frysa ihjäl.

Vad ska man göra om man hittar den försvunna ödlan?

– Den rör sig väldigt långsamt och kan egentligen inte springa ifrån någonting. Ser man den så ska man låta den vara, ringa terrariet och säga åt dem att komma och hämta den. Eller sätta en hink över, eller med ett trädgårdsredskap lyfta över den till en spann eller en säck.

Fredrik Rundkvist