Hunden Bacchus rycker ut för livet

76 svenskar och 12 hundar till Algeriet i morse

1 av 2 | Foto: AFP
I SPILLROR Räddningsarbetare och drabbade människor söker igenom rasmassorna efter den stora jordbävningen i Algeriet. Minst 1 200 personer har fått sätta livet till.
NYHETER

Över 1 200 döda har hittills grävts fram ur rasmassorna efter jordbävningen i Algeriet.

Dödstalet stiger timme för timme.

Omfattande byggfusk misstänks vara orsaken till att hela kvarter fallit ihop som korthus.

Räddningsverket, som är förste svensk som åker till Algeriet

efter jordbävningen.

Tidigt i morse skickade Räddningsverket över 76 personer och tolv hundar för att hjälpa till i räddningsarbetet. Hjälparbetarna och hundarna är specialtränade att hitta överlevande i rasmassor.

- Efter en jordbävning är varje timma dyrbar, men vi måste först göra en bedömning av läget. Erfarenheten visar att det kan bli bekymmer om man inte kommer med rätt resurser och inte vet var och hur man ska jobba, säger Mats Oscarsson, presschef på Räddningsverket, till TT.

"Som en båt"

Jordbävningen slog till kvart i åtta lokal tid på onsdagskvällen, en tid då många familjer satt och åt middag. Panik utbröt och många rusade ut eller kastade sig ut genom fönster.

- Huset skakade som om det var en båt. Tillsammans med min dotter tog jag skydd i dörrposten. Därför lever vi fortfarande, säger Fatma Ferhani, 70, till AP.

Hon bor i Roubia, en av de värst drabbade städerna drygt två mil öster om huvudstaden Alger. Många som stannade inomhus under skalvet hade inte samma tur. Flera kvarter ligger i ruiner med ett okänt antal människor begravda under rasmassorna. Och hela familjer finns bland dem som hittats döda.

Jordbävningen mätte 6,8 på Richterskalan och den hade sitt epicentrum nära staden Thenia, sju mil öster om huvudstaden. Det är det värsta skalv som drabbat området på över tjugo år.

Dödssiffran stiger

Sent i går kväll, ett dygn efter skalvet, rapporterade algeriska statsradion att dödssiffran stigit till 1 225. Över 7 000 har skadats, ännu fler har blivit hemlösa.

- Tyvärr kommer de tragiska siffrorna att fortsätta stiga. Många ligger fortfarande begravda, sa Algeriets premiärminister Ahmed Ouyahia, när han i går besökte det drabbade området.

Hyresfastigheter har fallit ihop som korthus. Enligt den algeriska ambassaden i Paris tyder skadornas stora omfattning på ett utbrett byggfusk.

I Algeriet finns få svenskar, och enligt utrikesdepartementets pressjour är alla som är kända av ambassaden välbehållna.

Gunnar Svensson