al-Qaidas tredjeman hålls fången i Iran

USA: Iran har bekräftat att flera al-Qaidamän finns i landet

NYHETER

Terrornätverket al-Qaidas chefsplanerare – Saif Al Adel – hålls fången i Iran.

Det säger USA och hävdar att Iran bekräftat att flera al-Qaidamän finns i landet.

Nätverkets tredjeman anklagas för delaktighet i terrorbomberna möt västerlänningar i Riyad.

Saif Al Adel, al-Qaidas tredjeman.

Efter terrordåden i Saudiarabien och Marocko har USA höjt hotnivån till orange – hög. Myndigheterna fruktar att al-Qaida är inne i en operativ fas och fruktar nya attacker. Samtidigt har tonen skärpts och Iran har åter anklagats för att skydda terrorister.

Helomvändning av Iran

Detta har kategoriskt förnekats av ledningen i Teheran. Men nu uppger källor inom Vita huset för tv-bolaget CNN att landet har gjort en helomvändning. Och sagt att man håller flera al-Qaidamän i förvar.

Officiellt upprätthåller USA och Iran inga diplomatiska förbindelser. Men sedan kriget i Afghanistan har möte hållits mellan landets grannar Kina, Iran, Pakistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan och Ryssland och USA.

Ett sådant toppmöte hölls på torsdagen i Genève, men USA ställde in sin medverkan. Källor säger dock att man informerats och att de iranska representanterna ska ha informerat FN-sändebudet Lakhdar Brahimi om att flera al-Qaidamän hålls i förvar.

Men beskedet lugnar inte USA. Man ifrågasätter vad som menas med ”i förvar” och en källa säger till CNN att huvudfrågan är om de har möjlighet att kommunicera och ta emot besökare.

Planera och dirigera attacker

– Om de befinner sig i Iran och är fria att planera och dirigera attacker som bombningarna i Saudiarabien och får ta emot besökare och information så är de inte i förvar, säger källan.

Samtidigt säger sig USA veta en del om de tillfångatagna. Enligt underrättelseuppgifter ska en av dem vara Saif Al Adel. Han har pekats ut som terrornätverkets tredjeman, efter Usama bin Ladin och Ayman Al-Zawahiri.

Saif Al Adel finns med på FBI:s lista – de 22 mest efterspanade terroristerna. Han anklagas för att vara terrornätverkets chefsplanerare och, enligt tv-bolagets källor, misstänkt för att ha legat bakom bilbomberna som krävde 25 människors liv i den saudiska huvudstaden Riyad.

Misstankarna bygger, enligt underrättelsekällor, på uppgifter man fått fram vid avlyssning av data- och telekommunikationer i regionen. Vid tiden för terrordådet ska man på så vis ha kunnat slå fast att en terrorcell befann sig i Iran.

Mattias Lundell