Kommunal chef gick på strippklubb

Förre chefen var där samtidigt - fick sparken

1 av 2
PÅ STRIPPKLUBB TILLSAMMANS Kommunalägda företaget Gryaabs studieresa gick till Hamburg. Där gick åtta anställda på strippklubb. Efter hemkomsten fick chefen sparken. Han ersattes - av en av männen som var med vid samma besök.
NYHETER

GÖTEBORG

En hög chef på kommunalägda Gryaab i Göteborg fick avgå efter ett besök på en välkänd strippklubb i Hamburg.

Nu har han fått en efterträdare:

En av de andra männen som var med på klubben.

- Det som har skett är oacceptabelt, säger Gryaabs vd Stig Hård.

Ändå försvarar han efterträdaren.

- Jag tycker inte att de andra ska lastas. Det var inte helt lätt för dem att ta ställning. Under en studieresa ligger ansvaret på chefen. Han har brustit i omdöme.

"Vi betalade själva"

Han tillbakavisar påståendet att de åtta anställda skulle ha besökt en porrklubb.

- Det var en dansklubb eller möjligen en strippklubb. Men det har mindre betydelse. När de representerar Gryaab så får sånt här inte förekomma.

Den avsatte chefen säger:

- Det var ett diskotek som heter Dollhouse. Män och kvinnor dansade på borden med kläder på. Vi betalade själva.

Bilder från Dollhouse visar något helt annat: här är dansarnas minimala tygtrasor på väg av. De visar upp sig i avancerade poser. Och på hemsidan beskrivs Dollhouse som en berömd strippklubb.

När gruppen kom hem från Tyskland kunde de inte hålla tyst om sina upplevelser i Hamburg.

- Några tog illa upp. Det var killsnack som kunde upplevas som grabbigt. Jag bad om ursäkt för mig och de andra efteråt, säger den före detta chefen.

Flera kvinnliga anställda tyckte att det var så motbjudande att de vände sig till sina fackliga representanter i Kommunal, SKTF och Saco.

Facken larmade

De tre facken slog larm till vd. Det tyckte 15 av Kommunals 19 medlemmar var fel och gick ur.

Åtta av de tretton män som var med på resan gick på strippklubben. De arbetar på samma avdelning på Gryaab, som sköter reningsverket Rya och nio mil avloppstunnlar.

I Hannover besökte gruppen en industrimässa, men de bodde på hotell i Hamburg. Resan kostade 2 800 kronor per person och betalades av Gryaab.

Göteborgs kommun äger Gryaab, Göteborgsregionens Ryaverket AB, tillsammans med bland andra Partille, Kungälv och Mölndal.

Kerstin Danielson

ARTIKELN HANDLAR OM