Järnspettsmannen häktades för mord

"Han minns ingenting"

1 av 2 | Foto: mats strand
mordmisstänkt Efter drygt en timme var häktningsförhandlingen över och den 32-årige mannen fördes bort. Närmast väntar en så kallad liten sinnesundersökning för den mordmisstänkte.
NYHETER

Den 32-årige järnspettsmannen begravde ansiktet i händerna och böjde sig djupt mot bordet.

- Han minns ingenting av händelsen, det är bara ett svart hål, säger hans advokat Krister Jansson.

Vid häktningsförhandlingarna i Stockholms tingsrätt i går sa 32-åringen inte ett enda ord. Knappt ens med en sekundsnabb blick tittade han mot åhörarna.

När åklagaren i detalj beskrev hur vart och ett av offren blivit attackerade i måndags tittade han bara ner i bordet.

Ska sinnesundersökas

En av de cyklande kvinnorna som blev nedslagen med järnspettet vid Åkeshovs t-banestation hade blivit stående på knä, svårt blödande från huvudet. Kort efteråt återvände han och gav henne ytterligare slag med spettet - en borr som används i bergborrmaskiner. Åklagaren gjorde gällande att 32-åringen gjort samma sak mot 71-årige Lennart Landin.

- Han hade blivit liggande men försökte resa på sig. Då återkommer 32-åringen och slår ihjäl honom, sa vice chefsåklagaren Åke Olsson.

Efter omkring en timmes förhandling förklarade domstolen 32-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, försök till mord, grov misshandel.

Han vårdas nu på rättspsykiatriska kliniken på Huddinge sjukhus. Tingsrätten beslutade i går att 32-åringen till en början ska genomgå en så kallad liten sinnesundersökning.

Han är dömd vid tolv tillfällen tidigare, men har alltid klarat sig från fängelse. Han har bland annat haft läkarintyg som säger att han inte klarar av att vara inlåst.

Anders Johansson